Izvor: Al Jazeera/Svet arhiva vesti 20.05.2016

Dijelovi olupine EgyptAira pronađeni kod Aleksandrije

Al Jazeera 20.05.2016
Među ostacima aviona EgyptAira pronađeni i dijelovi tijela žrtava nesreće, dok traje potraga za crnom kutijom. Egipatska vojska saopćila je da je pronašla dijelove olupina nestalog aviona EgyptAira, koji je prevozio 66 putnika i članova posade… »

Sastanak sa Rusijom prije okupljanja lidera NATO-a

Al Jazeera 20.05.2016
Ministri vanjskih poslova dijele mišljenje da je neophodna platforma poput Savjeta NATO-Rusija. NATO je postigao "široku saglasnost" da treba održati još jedan sastanak sa Rusijom prije nego što se lideri NATO-a budu sastali u Varšavi, u julu ove… »

Pentagon: Neće biti zajedničkih napada s Rusima u Siriji

Al Jazeera 20.05.2016
Rusija je predložila SAD-u da otpočnu zajedničke zračne napade na položaje Al-Nusre i drugih pobunjenika u Siriji. Pentagon je odbio prijedlog Rusije da od naredne sedmice pokrenu zajedničke zračne udare protiv pobunjenika u Siriji, gde su vojne… »

Marine Le Pen: EU na ivici propasti

Al Jazeera 20.05.2016
Čelnica desničarskog Nacionalnog fronta ocijenila da su srušena dva glavna stuba EU-a: Šengen i eurozona. Liderka francuske krajnje desničarske partije Nacionalni front (FN) Marine Le Pen ocijenila je danas da je Evropska unija na ivici propasti jer… »

Deseci povrijeđenih na protestima u Bagdadu

Al Jazeera 20.05.2016
Snage sigurnosti ispalile suzavac i pucale na demonstrante koji su upali u ured premijera. Prosvjednici su savladali iračke snage sigurnosti i upali u ured iračkog premijera Haidera al-Abadija nakon juriša na Zelenu zonu u Bagdadu, drugog u posljednja… »

Abdeslam na prvom saslušanju bez odgovora

Al Jazeera 20.05.2016
Glavnoosumnjičeni za napade u Parizu stigao na saslušanje u pratnji pripadnika vojnih i elitnih policijskih jedinica. Glavnoosumnjičeni za napade u Parizu novembra prošle godine Salah Abdeslam nije želio da danas, prvog dana saslušanja pred… »

Đukanović o Rusiji: CG bira svoju budućnost

Al Jazeera 20.05.2016
Rusija je osudila poziv NATO-a Crnoj Gori, te tvrdi da se time povećava rizik od podsticanja tenzija u Evropi. Crnogorski premijer Milo Đukanović komentirao je zvanične reakcije Rusije nakon jučerašnjeg potpisivanja protokola o članstvu te države… »

OSCE za policijsku misiju u Ukrajini tokom izbora

Al Jazeera 20.05.2016
Generalni sekretar OSCE-a Lamberto Zannier je rekao AP-u da je ta organizacija spremna da pošalje stotine policajaca, potencijalno naoružanih. Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) razmatra mogućnost slanja naoružane policijske misije u… »

Satelit snimio naftnu mrlju u blizini mjesta pada aviona

Al Jazeera 20.05.2016
Jedan od satelita Evropske svemirske agencije snimio je naftnu mrlju u oblasti Mediterana gdje je pao avion EgyptAira. Evropska svemirska agencija (ESA) objavila je da je jedan od njenih satelita snimio naftnu mrlju u oblasti Mediterana u kojoj je pao… »

Rusija dobija pokret mladih vojnika

Al Jazeera 20.05.2016
Ministarstvo odbrane oživljava praksu iz sovjetske ere te će mladi učiti da sklapaju puške, izučavaju vojnu strategiju... Ministarstvo odbrane Rusije odlučilo je da oživi praksu iz sovjetske ere i pokrene pokret mladih vojnika, "Junarmiju", u… »