Izvor: Al Jazeera/Svet arhiva vesti 20.05.2016

Erdogan: Novi premijer nam treba što prije

Al Jazeera 20.05.2016
Kandidat za predsjednika AKP-a na predstojećem vanrednom kongresu je Binali Yildirim, aktuelni ministar saobraćaja, pomorstva i komunikacija Republike Turske. Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je pozdravio dogovor članova Stranke pravde i razvoja… »

Yaalon dao ostavku zbog spora s Netanyahuom

Al Jazeera 20.05.2016
Izraelski ministar odbrane Moshe Yaalon je jutros podnio ostavku, navodeći kao razlog nepovjerenje u Netanyahua. Izraelski ministar odbrane Moshe Yaalon saopćio je jutros da podnosi ostavku, navodeći kao razlog nepovjerenje u premijera Benjamina… »

VIDEO: Putin namiguje u New Yorku

Al Jazeera 20.05.2016
Lik ruskog lidera pojavio se usred reklame za jednu automobilsku kuću u New Yorku. Izvor: [Ваня Иваныч/YouTube] Na YouTubeu se pojavio snimak na kojem se na reklamnom ekranu na Time Squareu iznenada pojavljuje lik ruskog predsjednika Vladimira… »

Grčki potomci izbjeglica prihvatili Sirijce

Al Jazeera 20.05.2016
Potomci Grka koji su prije 100 godina bježali iz Turske pomažu sirijskim izbjeglicama u selu Konitsa. Dok hiljade izbjeglica ne mogu da napuste Grčku, jedno malo selo prihvata pridošlice. Za 200 Sirijaca ukazana je dobrodošlica u selu Konitsa. Veliki… »

Kirkuk: Sukob centralne i regionalne vlasti

Al Jazeera 20.05.2016
Bagdad optužuje Kurde da su u potpunosti nametnuli kontrolu nad pokrajinom. Kirkuk je jedan od centara iračke naftne industrije, iako se to ne bi zaključilo po njegovoj infrastrukturi. Većina stanovništva u toj pokrajini na sjeveru Iraka su Kurdi. Uz… »

Assad i Hezbollah koriste neslogu opozicije

Al Jazeera 20.05.2016
Vojska sirijskog režima i njihovi saveznici napreduju u Istočnoj Guti dok pobunjeničke grupe međusobno ratuju. Posljednjih sedmica intenziviraju se borbe između pobunjeničkih grupa u Istočnoj Guti u Siriji. Tu situaciju iskoristile su sirijska… »

Pucnjava ispred Bijele kuće, osumnjičeni povrijeđen

Al Jazeera 20.05.2016
Agenti američke tajne službe pucali su na osumnjičenog koji je izvukao oružje u blizini Bijele kuće. Jedna osoba je uhapšena nakon što je došlo do pucnjave u blizini punkta tajne službe kod Bijele kuće. Pripadnici sigurnosnih snaga blokirali su… »

Video: Assad i Rusi bombardiraju Hamu

Al Jazeera 20.05.2016
Aktivisti navode da su sirijske i ruske zračne snage izvele više od 40 napada u oblasti Hame. Izvor: YouTube / SMART News Agency Borbeni avioni sirijske avijacije i ruskih zračnih snaga izveli su više od 40 napada na sela Hirbnafsah i Zara u zapadnom… »

Azijske zemlje kupuju ruske bombardere i tenkove

Al Jazeera 20.05.2016
Rusija je Azijskoj infrastrukturnoj investicijskoj banci podnijela zahtjev za 16 projekata vezanih za Daleki istok. Rusija je Azijskoj infrastrukturnoj investicijskoj banci podnijela zahtjev za 16 projekata vezanih za Daleki istok, u vrijednosti osam… »

Raste stopa nezaposlenosti u Austriji

Al Jazeera 20.05.2016
Austrijanci nezadovoljstvo pokazuju dajući u prvom krugu predsjedničkih izbora najviše glasova Norbertu Hoferu. Gledajući preko granice - Austrija je među najbogatijim i najstabilnijim zemljama u Evropskoj uniji. No, Austrijanci sve više brinu o… »