Izvor: B92/Svet arhiva vesti 20.05.2016

I Francuzi traže crnu kutiju, smanjen radijus potrage

B92 20.05.2016
Kairo -- Francuski patrolni brod isplovio je iz matične luke u Tulonu i pridružio se potrazi za ostacima srušenog aviona egipatske avio-kompanije “Idžipt er“. Primarni cilj potrage je pronalaženje crne kutije, javila je agencija Asošiejted pres… »

Stoltenberg: Pre Varšave moramo da se sastanemo sa Rusima

B92 20.05.2016
Brisel -- NATO je postigao "široku saglasnost" da treba održati još jedan sastanak sa Rusijom pre nego što se lideri NATO-a budu sastali u Varšavi, u julu ove godine. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da su se ministri spoljnih… »

Pentagon odbio predlog: Ne sarađujemo sa Rusima

B92 20.05.2016
Vašington -- Pentagon je odbio predlog Rusije da od naredne nedelje pokrenu zajedničke vazdušne udare protiv džihadista u Siriji. Vojne ruske i američke snage vodile su odvojene kampanje bombardovanja. "Mi ne sarađujemo niti se koordinišemo sa… »

"EU je na rubu propasti, Klintonova je opasna po svet"

B92 20.05.2016
Moskva -- Liderka Nacionalnog fronta Marin Le Pen ocenila je da je Evropska unija na ivici propasti jer se ruše njena dva glavna stuba - Šengen i evrozona. Takođe, smatra i da bi pobeda Hilari Klinton u trci za predsednika SAD značila "opasnost po mir… »

Demonstranti u Bagdadu upali u kabinet premijera

B92 20.05.2016
Bagdad -- Razjareni demonstranti upali su u kabinet iračkog premijera Hajdera el Abadija u Bagdadu, javila je agencija Frans pres. Demonstranti su po drugi put za tri nedelje uspeli da uđu u zaštićenu "zelenu zonu", deo Bagdada u kojem su smeštene… »

EU dogovorila sistem "brze rampe" za vize

B92 20.05.2016
Brisel -- Zemlje članice EU su postigle dogovor o mehanizmu koji bi omogućio brzu suspenziju vizne liberalizacije odobrene trećim zemljama. Odluka je doneta usled zabrinutosti dela članica zbog planirane liberalizacije viza Turskoj, ali i Ukrajini… »

Abdeslam pred sudom: "Pričaću nekom drugom prilikom..."

B92 20.05.2016
Pariz -- Glavnoosumnjičeni za napade u Parizu Salah Abdeslam nije želeo da, prvog dana saslušanja pred istražiteljima, odgovori na njihova pitanja. Advokat Frank Berton je agenciji AFP rekao da Abdeslam "ništa nije želeo da kaže" tokom ispitivanja… »

Moskva: Crna Gora u NATO? Povećaće napetost u Evropi

B92 20.05.2016
Moskva -- Inicijativa NATO-a za prijem Crne Gore nosi opasnost od daljeg povećanja napetosti u Evropi, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. "U celini, dalja ekspanzija NATO-a s naše tačke gledišta je pre pre proces sa znakom minus", rekao je… »

OEBS šalje naoružane snage na istok Ukrajine?

B92 20.05.2016
OEBS razmatra mogućnost da pošalje naoružane pripadnike policije u misiju za pomoć u sprovođenu izbora u istočnoj Ukrajini, ukoliko obe strane postignu dogovor. Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer naveo je u intervjuu agenciji AP da je… »

Orban: Usta su Klintonova, glas je Sorošev

B92 20.05.2016
Mađari i Poljaci s pravom zaslužuju više poštovanja aktuelnih i bivših lidera SAD, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban. Orban je rekao da podržava reakciju bivšeg poljskog premijera Jaroslava Kačinjskog na izjavu bivšeg predsednika SAD… »