Izvor: Blic/Svet arhiva vesti 20.05.2016

Na nagovor roditelja: Mladić u poslednjem trenutku odlučio da se ne ukrca na kobni let "Idžipt era"

Blic 20.05.2016
Francuz Munir Namur slobodno može sebe da nazove srećnikom jer je, kako je ispričao novinarima, u poslednjem trenutku odustao od ukrcavanja na kobni let kompanije "Idžipt er", koji se srušio u Mediteranu. #Dichoso: al llegar al aeropuerto Mounir… »

NATO: Potreban je novi sastanak s Moskvom

Blic 20.05.2016
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas da postoji "široka saglasnost" da se zatraži novi sastanak sa Rusijom pre susreta lidera Alijanse u Varšavi u julu. Stoltenberg je izjavio da je na sinoćnoj večeri ministara spoljnih poslova… »

Rusi predlažu Americi: Napadnimo islamiste zajedno

Blic 20.05.2016
Rusija je predložila Amerikancima i koaliciji koju oni predvode da zajedno sa ruskim snagama 25. maja započnu vazdušne napade u Siriji čija bi meta bili Nusra front i drugi pobunjenici koji ne poštuju primirje u toj zemlji. Rojters prenosi današnju… »

Le Pen: EU na ivici propasti, Klintonova je opasna po mir

Blic 20.05.2016
Liderka francuske krajnje desničarske partije Nacionalni front (FN) Marin Le Pen ocenila je danas da je Evropska unija na ivici propasti jer se ruše njena dva glavna stuba - Šengen i evrozona, a smatra i da bi pobeda Hilari Klinton u trci za… »

Dogovor u EU o mogućoj brzoj suspenij bezviznog režima

Blic 20.05.2016
Zemlje članice EU danas su postigle dogovor o mehanizmu koji bi omogućio brzu suspenziju vizne liberalizacije odobrene trećim zemljama, a odluka je doneta u kontekstu zabrinutosti dela članica zbog planirane liberalizacije viza Turskoj, ali i… »

Haos u Bagdadu: Demonstranti upali u kancelariju iračkog premijera

Blic 20.05.2016
Demonstranti su nadvladali iračke snage bezbednosti i upali u kancelariju iračkog premijera Hajdera al Abadija, nakon juriša na Zelenu zonu u Bagdadu, drugog u poslednje tri nedelje. #Iraq: Iraqi protesters once again managed to breach into the… »

Pariski bombaš pred istražiocima: Amdeslam prvi put na ispitivanju, branio se ćutanjem

Blic 20.05.2016
Glavnoosumnjičeni za napade u Parizu novembra prošle godine Salah Abdeslam nije želeo da danas, prvog dana saslušanja pred istražiteljima, odgovori na njihova pitanja, izjavio je jedan od advokata optuženog. Advokat Frank Berton je agenciji AFP… »

Kremlj: Ulazak Crne Gore u NATO samo pojačava tenzije u Evropi

Blic 20.05.2016
Prihvatanje Crne Gore u članstvo NATO može da dovede do pojačanja tenzija na kontitentu, izjavio je danas portparol Kremlja Dimitri Peskov. Peskov je podsetio da Rusija ima negativan stav o dajem širenju NATO-a. On je precizirao da "ovaj proces ne… »

OEBS: razmatra slanje naoružane policijske misije u Ukrajinu

Blic 20.05.2016
Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) saopštila je da razmatra mogućnost da pošalje naoružane pripadnike policije u misiju za pomoć u sprovođenu izbora u konfliktom razorenoj istočnoj Ukrajini, ukoliko obe strane postignu dogovor… »

Orban o izjavi bivšeg predsednika SAD: Usta su Klintonova, ali glas je Sorošov

Blic 20.05.2016
Mađari i Poljaci sa pravom zaslužuju više poštovanja aktuelnih i bivših lidera SAD, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban. Orban je rekao da podržava reakciju bivšeg poljskog premijera Jaroslava Kačinjskog na izjavu bivšeg predsednika… »