Izvor: RTS/Balkan arhiva vesti 20.05.2016

Pokušaj samospaljivanja ispred vlade Federacije BiH

RTS 20.05.2016
Medžiba Halilović iz Zenice, zbog nemaštine i neuslovnog stanovanja, polila se benzinom ispred zgrade vlade FBiH i samo zahvaljujući brzoj reakciji pripadnika policije sprečen je tragičan ishod, javili su mediji u BiH. Halilovićeva od ponedeljka… »

Vijesti: Marović otišao u Švajcarsku na lečenje

RTS 20.05.2016
Visoki politički funkcioner crnogorske Demokratske partije socijalista Svetozar Marović otputovao je u Švajcarsku na lečenje, objavio podgorički list "Vijesti". Pozivajući se na, kako navode, pouzdane izvore, list Vijesti piše da je Marović u… »

Sećanje na stradanje banjalučkih beba

RTS 20.05.2016
U Banjaluci su obeležene 24 godine od stradanja 12 beba, koje su umrle od posledica nedostatka kiseonika, jer SB UN nije dozvolio let kojim bi kiseonik bio dopremljen u banjalučki Klinički centar. Trinaesta beba umrla je 13 godina kasnije, dok je… »

Komarica: Nije mi bila namera da povredim Srbe

RTS 20.05.2016
Biskup banjalučki Franjo Komarica saopštio je da mu nije bila namera da povredi niti svoje žive cenjene sugrađane Srbe, niti žrtve srpskog naroda iz vremena Drugog svetskog rata, niti iz ovoga zadnjeg rata, kao ni ikoga od svih živih koji su… »

Dodik ponovo kritikovao biskupa Komaricu

RTS 20.05.2016
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da biskup Franjo Komarica nije "povukao" svoju raniju izjavu u kojoj je uporedio Banjaluku sa Blajburgom, te da je to, uz žaljenje, trebalo da uradi. Predsednik Srpske je podsetio da su sa pojedinih… »

U sudaru u Albaniji jedna osoba poginula, 12 povređeno

RTS 20.05.2016
Jedna osoba je poginula, a 12 je povređeno u sudaru autobusa i minibusa u zapadnoj Albaniji, saopštila je albanska policija. Nesreća se dogodila u mestu Levanu, 120 kilometara jugozapadno od glavnog grada Tirane, navodi se u saopštenju policije. U… »

EU daje 56 miliona evra hitne pomoći Grčkoj za migrante

RTS 20.05.2016
Evropska komisija je Grčkoj dodelila 56 miliona evra na ime hitne pomoći za popravljanje uslova migrantima. ANA prenosi da su sredstva namenjena jačanju kapaciteta grčkih vlasti za registraciju novopridošlih migranata i obradu njihovih zahteva za… »

Džamija u Ljubljani dobila minaret, otvaranje 2017.

RTS 20.05.2016
Prva faza izgradnje džamije u Ljubljani postepeno se bliži kraju, pošto je okončana gradnja minareta visokog 40 metara. Radovi započeli prošle godine, a formalno otvaranje planirano je na jesen 2017. godine. Slovenačka agencija STA navodi da se ova… »

Nemački mediji dokazuju postojanje nove balkanske rute

RTS 20.05.2016
Stotine migranata stiže do parka kod autobuske stanice u Beogradu. Tu dobijaju hranu, odeću i obuću od volontera, čekaju drugove, pregovaraju sa krijumčarima, prenosi "Dojče vele" pisanje nemačkih medija. Dnevnik Velt je objavio reportažu pod… »

Kandidati za predsednika Austrije o Balkanu

RTS 20.05.2016
Primanje Kosova u međunarodne organizacije bilo bi pogrešno, jer bi samo izazvalo probleme, smatra Norbert Hofer kandidat za predsednika Austrije na izborima koji se održavaju u nedelju. Njegov protivkandidat Aleksander van der Belen najavljuje da će… »