Izvor: RTS/Svet arhiva vesti 20.05.2016

Potraga za crnom kutijom egipatskog aviona

RTS 20.05.2016
Egipatski ministar civilne avijacije rekao da "nema preživelih" u padu aviona "Idžipt era" na letu Pariz–Kairo. Egipatska mornarica pronašla delove aviona i neke od ličnih stvari putnika, 290 kilometara severno od Aleksandrije. Pronađeni su i… »

Lavrov: Stoltenberg ne može sam da saziva Savet Rusija-NATO

RTS 20.05.2016
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kaže da je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg trebalo prvo da razgovara sa Moskvom o mogućnosti održavanja sastanka Rusija-NATO, a ne da ga sam unapred najavljuje. "Savet Rusija-NATO operiše na bazi… »

Marin Le Pen: EU na ivici propasti, Klintonova opasna po mir

RTS 20.05.2016
Liderka francuske krajnje desničarske partije Nacionalni front Marin Le Pen ocenila da je Evropska unija na ivici propasti jer se ruše njena dva glavna stuba - Šengen i evrozona, a smatra i da bi pobeda Hilari Klinton u trci za predsednika SAD značila… »

Suzavac i pucnji na demonstrante u Bagdadu

RTS 20.05.2016
Iračka vojska je saopštila da su vlasti uspostavile "potpunu kontrolu nad neredima" nakon što su snage bezbednosti otvorile vatru na demonstrante koji su upali u dobro obezbeđenu Zelenu zonu u centru Bagdada, javila je iračka državna televizija, a… »

Zaštitna klauzula EU za Tursku, Ukrajinu, Gruziju i KiM

RTS 20.05.2016
Zemlje članice EU postigle su dogovor o mehanizmu koji bi omogućio brzu suspenziju vizne liberalizacije odobrene trećim zemljama, a odluka je doneta u kontekstu zabrinutosti dela članica zbog planirane liberalizacije viza Turskoj, Ukrajini, Gruziji… »

Abdeslam na prvom saslušanju bez odgovora na pitanja

RTS 20.05.2016
Glavnoosumnjičeni za napade u Parizu novembra prošle godine Salah Abdeslam nije želeo da danas, prvog dana saslušanja pred istražiteljima, odgovori na njihova pitanja, izjavio je jedan od advokata optuženog. Advokat Frank Berton je agenciji AFP… »

OEBS razmatra slanje policije u Ukrajinu zbog izbora

RTS 20.05.2016
Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju razmatra mogućnost slanja naoružane policijske misije u Ukrajinu tokom izbora u ratom razorenom istočnom delu zemlje, ukoliko se sve strane sa tim usaglase. Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer rekao… »

Kremlj: Prijem Crne Gore u NATO preti povećanjem napetosti u Evropi

RTS 20.05.2016
Inicijativa NATO-a o prijemu Crne Gore nosi opasnost od daljeg povećanja napetosti u Evropi, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. U celini, dalja ekspanzija NATO-a s naše tačke gledišta je pre proces sa znakom minus, rekao je Dmitrij Peskov… »

Hilari Klinton: Tramp nekvalifikovan za predsednika SAD

RTS 20.05.2016
Pretendentkinja na nominaciju za kandidata Demokratske stranke na predsedničkim izborima u SAD Hilari Klinton ocenila je u četvrtak da najverovatniji republikanski predsednički kandidat Donald Tramp nije kvalifikovan da uđe u Belu kuću. Znam koliko… »

Rusija dobija "Junarmiju" – pokret mladih vojnika

RTS 20.05.2016
Ministarstvo odbrane Rusije odlučilo je da ožživi praksu iz sovjetske ere i pokrene pokret mladih vojnika „"Junarmiju"“ u okviru kojeg će šškolarci učiti da sklapaju pušške, prolaze vojne obuke, izučavaju vojnu strategiju i istoriju, da se… »