Izvor: RTV/Svet arhiva vesti 20.05.2016

Egipatska vojska pronašla delove olupina, nema preživelih

RTV 20.05.2016
KAIRO, LONDON - Egipatska vojska saopštila je danas da je pronašla delove olupina nestalog aviona Idžiptera. Kako se navodi, delovi olupina su pronađenji 290 kilometara severno od mediteranskog grada Aleksadrije. Egipatski ministar civilne avijacije… »

Odbrana od "ruske pretnje", ali i dijalog

RTV 20.05.2016
BRISEL - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je ta zapadna vojna alijansa postigla "široki dogovor" da traži još jedan sastanak s Rusijom pre samita NATO u julu u Varšavi. 209. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov ubrzo… »

Pentagon odbio predlog Rusije za zajedničke napade

RTV 20.05.2016
MOSKVA - Pentagon je danas odbio predlog Rusije da od naredne nedelje pokrenu zajedničke vazdušne udare protiv džihadista u Siriji, gde su vojne ruske i američke snage vodile odvojene kampanje bombardovanja. "Mi ne sarađujemo niti se koordinišemo sa… »

Le Pen: EU na ivici propasti, Klintonova opasna po mir

RTV 20.05.2016
MOSKVA - Liderka francuske krajnje desničarske partije Nacionalni front (FN) Marin Le Pen ocenila je danas da je Evropska unija na ivici propasti jer se ruše njena dva glavna stuba - Šengen i evrozona, a smatra i da bi pobeda Hilari Klinton u trci za… »

EU dogovorila mehanizam suspenzije za vize

RTV 20.05.2016
BRISEL - Članice EU postigle su danas dogovor o mehanizmu koji će omogućiti suspenziju bezviznog režima po hitnom postupku, a koji može biti primenjen na sve dosadašnje sporazume o viznoj liberalizaciji. O tome će Holandija kao predsedavajuća EU… »

Demonstranti upali u kancelariju iračkog premijera

RTV 20.05.2016
BAGDAD - Demonstranti su nadvladali iračke snage bezbednosti i upali u kancelariju iračkog premijera Hajdera al Abadija, nakon juriša na Zelenu zonu u Bagdadu, drugog u poslednje tri nedelje. AFP navodi da su demonstranti isprva naišli na jak otpor… »

Kremlj: Prijem C. Gore u NATO preti povećanjem napetosti u Evropi

RTV 20.05.2016
SOČI - Inicijativa NATO-a o prijemu Crne Gore nosi opasnost od daljeg povećanja napetosti u Evropi, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. "U celini, dalja ekspanzija NATO-a s naše tačke gledišta je pre pre proces sa znakom minus", rekao… »

OEBS bi naoružanu policijsku misiju u Ukrajini, Rusija protiv

RTV 20.05.2016
VAŠINGTON - Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) saopštila je da razmatra mogućnost da pošalje naoružane pripadnike policije u misiju za pomoć u sprovođenu izbora u konfliktom razorenoj istočnoj Ukrajini, ukoliko obe strane… »

Orban: Usta su Klintonova, glas je Sorošov

RTV 20.05.2016
BUDIMPEŠTA - Mađari i Poljaci sa pravom zaslužuju više poštovanja aktuelnih i bivših lidera SAD, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban. Orban je rekao da podržava reakciju bivšeg poljskog premijera Jaroslava Kačinjskog na izjavu… »

Hofer: Ne primati Kosovo u EU i UN

RTV 20.05.2016
BEČ - Primanje Kosova u međunarodne organizacije bilo bi pogrešno, jer bi samo izazvalo probleme, smatra Norbert Hofer, kandidat za predsednika Austrije, na izborima koji se održavaju u nedelju. Hofer, inače kandidat Slobodarske partije (FPO), smatra… »