Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 20.05.2016

Ostaci egipatskog aviona nađeni u Sredozemnom moru

Slobodna Evropa 20.05.2016
Egipatska vojska objavila je u petak da je pronašla dijelove olupine nestalog aviona EgyptAira 290 kilometara sjeverno mediteranskog grada Aleksandija. Mornarica je pronašla i neke predmete koji su pripadali putnicima i sada širi područje… »

Radikali bez Šešelja na konsultacijama kod Nikolića

Slobodna Evropa 20.05.2016
Predsednik Tomislav Nikolić uputio je za ponedeljak poziv predstavnicima svih izbornih lista koje će imati poslanike u novom sazivu republičkog parlamenta na konsultacije o formiranju buduće Vlade Srbije, potvrđeno je danas iz njegovog kabineta… »

NATO proširuje operacije u Sredozemlju

Slobodna Evropa 20.05.2016
Ministri vanjskih poslova 28 zemalja članica NATO dogovorili su se na sastanku u Briselu da prošire svoje operacije u Sredozemlju da bi pomogli u suzbijanju krijumčara koji prebacuju izbjeglice iz sjeverne Afrike u Evropu. "Složili smo se oko toga da… »

Karadžić traži dodatnih 90 dana za podnošenje žalbe

Slobodna Evropa 20.05.2016
Bivši predsjednik Republike Srpske osuđen za genocid i ratne zločine Radovan Karadžić zatražio je od Mehanizma Međunarodnog krivičnog tribunala u Hagu dodatnih 90 dana za podnošenje žalbe na prvostepenu presudu, kojom je u martu osuđen na 40… »

Srbija : DS neće u koaliciju sa SRS i SNS

Slobodna Evropa 20.05.2016
Predsjedništvo Demokratske stranke (DS) donijelo je odluku da stranka ni na lokalnom nivou vlasti, kao ni na svim drugim nivoima, ne ulazi u koalicije sa Srpskom radikalnom strankom (SRS) niti vladajućom Srpskom naprednom strankom (SNS) u Srbiji… »

Demonstranti upali u kancelariju iračkog premijera

Slobodna Evropa 20.05.2016
Demonstranti su nadvladali iračke snage bezbednosti i upali u kancelariju iračkog premijera Hajdera al Abadija, nakon juriša na Zelenu zonu u Bagdadu, drugog u poslednje tri nedelje. AFP navodi da su demonstranti isprva naišli na jak otpor snaga koje… »

EU dogovorila mogućnost brze suspenije bezviznog režima

Slobodna Evropa 20.05.2016
Zemlje članice EU danas su postigle dogovor o mehanizmu nazvnom "hitna obustva" koji bi omogućio brzu suspenziju vizne liberalizacije odobrene trećim zemljama, a odluka je donijeta u kontekstu zabrinutosti dijela članica zbog planirane liberalizacije… »

Francuska: Abdeslam se nije izjašnjavao na prvom ročištu

Slobodna Evropa 20.05.2016
Osumnjičeni za terorističke napade u Parizu Salah Abdeslam nije se izjašnjavao u petak prilikom prvog pojavljivanja pred sudom otkako je izručen Francuskoj. Današnje ročište u Palati pravde u Parizu završeno je pošto Abdeslam "nije želio da se… »

Kremlj: Prijem CG u NATO prijeti da poveća napetost u Evropi

Slobodna Evropa 20.05.2016
Inicijativa NATO-a o prijemu Crne Gore nosi opasnost od daljeg povećanja napetosti u Evropi, izjavio je u petak portparol Kremlja Dmitrij Peskov. "U cjelini, dalja ekspanzija NATO-a, s naše tačke gledišta, je prije proces sa znakom minus", rekao je… »

Indija: U Phalodiju zabilježen 51 stepen Celzijusa

Slobodna Evropa 20.05.2016
Indija gori na ekstremnim temperaturama - u gradu Phalodiju, u pustinjskoj državi Radžastan, zabilježen je 51 stepen Celzijusa (u hladu). Radi se o novom toplotnom rekordu, a prethodni je bio iz 1956. godine, kada je zabilježeno 50,6 stepeni… »