Izvor: Slobodna Evropa/Svet arhiva vesti 20.05.2016

Ostaci egipatskog aviona nađeni u Sredozemnom moru

Slobodna Evropa 20.05.2016
Egipatska vojska objavila je u petak da je pronašla dijelove olupine nestalog aviona EgyptAira 290 kilometara sjeverno mediteranskog grada Aleksandija. Mornarica je pronašla i neke predmete koji su pripadali putnicima i sada širi područje… »

NATO proširuje operacije u Sredozemlju

Slobodna Evropa 20.05.2016
Ministri vanjskih poslova 28 zemalja članica NATO dogovorili su se na sastanku u Briselu da prošire svoje operacije u Sredozemlju da bi pomogli u suzbijanju krijumčara koji prebacuju izbjeglice iz sjeverne Afrike u Evropu. "Složili smo se oko toga da… »

Demonstranti upali u kancelariju iračkog premijera

Slobodna Evropa 20.05.2016
Demonstranti su nadvladali iračke snage bezbednosti i upali u kancelariju iračkog premijera Hajdera al Abadija, nakon juriša na Zelenu zonu u Bagdadu, drugog u poslednje tri nedelje. AFP navodi da su demonstranti isprva naišli na jak otpor snaga koje… »

EU dogovorila mogućnost brze suspenije bezviznog režima

Slobodna Evropa 20.05.2016
Zemlje članice EU danas su postigle dogovor o mehanizmu nazvnom "hitna obustva" koji bi omogućio brzu suspenziju vizne liberalizacije odobrene trećim zemljama, a odluka je donijeta u kontekstu zabrinutosti dijela članica zbog planirane liberalizacije… »

Francuska: Abdeslam se nije izjašnjavao na prvom ročištu

Slobodna Evropa 20.05.2016
Osumnjičeni za terorističke napade u Parizu Salah Abdeslam nije se izjašnjavao u petak prilikom prvog pojavljivanja pred sudom otkako je izručen Francuskoj. Današnje ročište u Palati pravde u Parizu završeno je pošto Abdeslam "nije želio da se… »

Kremlj: Prijem CG u NATO prijeti da poveća napetost u Evropi

Slobodna Evropa 20.05.2016
Inicijativa NATO-a o prijemu Crne Gore nosi opasnost od daljeg povećanja napetosti u Evropi, izjavio je u petak portparol Kremlja Dmitrij Peskov. "U cjelini, dalja ekspanzija NATO-a, s naše tačke gledišta, je prije proces sa znakom minus", rekao je… »

Indija: U Phalodiju zabilježen 51 stepen Celzijusa

Slobodna Evropa 20.05.2016
Indija gori na ekstremnim temperaturama - u gradu Phalodiju, u pustinjskoj državi Radžastan, zabilježen je 51 stepen Celzijusa (u hladu). Radi se o novom toplotnom rekordu, a prethodni je bio iz 1956. godine, kada je zabilježeno 50,6 stepeni… »

Tužilaštvo traži šest godina zatvora za čuvara Aušvica

Slobodna Evropa 20.05.2016
Nemačko tužilaštvo zatražilo je šest godina zatvora za bivšeg čuvara nacističkog logora Aušvica Rajnholda Haninga optuženog za saučesništvo u smrti najmanje 170.000 ljudi tokom 1943. i 1944. godine. Haning koji sada ima 94 godine i čije je… »

Ministar odbrane Izraela podnio ostavku

Slobodna Evropa 20.05.2016
Izraelski ministar odbrane Moše Jalon (Moshe Jalon) podnio je ostavku, čime je otvoren put imenovanju desničarskog političara Avigdora Libermana na tu funkciju, čemu se protivi opozicija. "Obavijestio sam premijera da, poslije njegovih postupaka u… »

HRW: Lideri moraju natjerati Tursku da pusti Sirijce

Slobodna Evropa 20.05.2016
Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) pozvala je u petak učesnike međunarodnog samita, koji će se tokom sljedeće sedmice sastati u Istanbulu, da utiču na Tursku da ponovo otvori svoje granice za tražioce azila iz Sirije… »