Svet arhiva vesti 20.05.2016

Potraga za crnom kutijom: Francuski brod traži ostatke srušenog aviona

Kurir 20.05.2016
Francuski patrolni brod isplovio je iz matične luke u Tulonu i pridružio se potrazi za ostacima srušenog aviona egipatske avio-kompanije Idžipter (EgyptAir), a primarni cilj potrage je pronalaženje crne kutije. Brod dugačak 80 metara opremljen je… »

NATO priželjkuje sastanak sa Rusijom

Vesti online 20.05.2016
NATO je postigao "široku saglasnost" da treba održati još jedan sastanak sa Rusijom pre nego što se lideri NATO-a budu sastali u Varšavi, u julu ove godine, saopštili su zvaničnici alijanse. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da… »

Pentagon odbio predlog: Ne sarađujemo sa Rusima

B92 20.05.2016
Vašington -- Pentagon je odbio predlog Rusije da od naredne nedelje pokrenu zajedničke vazdušne udare protiv džihadista u Siriji. Vojne ruske i američke snage vodile su odvojene kampanje bombardovanja. "Mi ne sarađujemo niti se koordinišemo sa… »

Da i Francuska izađe iz EU, pa da se raspadnu kao ljudi

Vesti online 20.05.2016
"EU se nalazi pred katastrofom uprkos milijardama evra koje se troše na njeno očuvanje", izjavila je lider desničarskog Nacionalnog fronta Marin le Pen, podržavajući izlazak Velike Britanije iz Unije, uz dodatak da bi i izlazak Francuske iz iste… »

Deseci povrijeđenih na protestima u Bagdadu

Al Jazeera 20.05.2016
Snage sigurnosti ispalile suzavac i pucale na demonstrante koji su upali u ured premijera. Prosvjednici su savladali iračke snage sigurnosti i upali u ured iračkog premijera Haidera al-Abadija nakon juriša na Zelenu zonu u Bagdadu, drugog u posljednja… »

Dogovor u EU o mogućoj brzoj suspenij bezviznog režima

Blic 20.05.2016
Zemlje članice EU danas su postigle dogovor o mehanizmu koji bi omogućio brzu suspenziju vizne liberalizacije odobrene trećim zemljama, a odluka je doneta u kontekstu zabrinutosti dela članica zbog planirane liberalizacije viza Turskoj, ali i… »

Abdeslam na prvom saslušanju bez odgovora

Al Jazeera 20.05.2016
Glavnoosumnjičeni za napade u Parizu stigao na saslušanje u pratnji pripadnika vojnih i elitnih policijskih jedinica. Glavnoosumnjičeni za napade u Parizu novembra prošle godine Salah Abdeslam nije želio da danas, prvog dana saslušanja pred… »

Kremlj: Prijem Crne Gore u NATO preti povećanjem napetosti u Evropi

Novi magazin 20.05.2016
Inicijativa NATO-a o prijemu Crne Gore nosi opasnost od daljeg povećanja napetosti u Evropi, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. "U celini, dalja ekspanzija NATO-a s naše tačke gledišta je pre pre proces sa znakom minus", rekao je… »

OEBS razmatra slanje naoružane policije u Ukrajinu za izbore

Dnevnik 20.05.2016
VAŠINGTON: Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) razmatra mogućnost slanja naoružane. policijske misije u Ukrajinu tokom izbora u ratom razorenom istočnom delu zemlje, ukoliko se sve strane sa tim usaglase, javlja danas AP. Generalni… »

Orban: Usta su Klintonova, glas je Sorošev

B92 20.05.2016
Mađari i Poljaci s pravom zaslužuju više poštovanja aktuelnih i bivših lidera SAD, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban. Orban je rekao da podržava reakciju bivšeg poljskog premijera Jaroslava Kačinjskog na izjavu bivšeg predsednika SAD… »