Svet arhiva vesti 20.05.2016

Potraga za crnom kutijom egipatskog aviona

RTS 20.05.2016
Egipatski ministar civilne avijacije rekao da "nema preživelih" u padu aviona "Idžipt era" na letu Pariz–Kairo. Egipatska mornarica pronašla delove aviona i neke od ličnih stvari putnika, 290 kilometara severno od Aleksandrije. Pronađeni su i… »

NATO traži sastanak s Rusijom pre samita u Vašingtonu

Nova ekonomija 20.05.2016
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je ta zapadna vojna alijansa postigla "široki dogovor" da traži još jedan sastanak s Rusijom pre samita NATO-a u julu u Varšavi. Stoltenberg je rekao da su se ministri spoljnih poslova zemalja… »

Pentagon odbio predlog: Ne sarađujemo sa Rusima

B92 20.05.2016
Vašington -- Pentagon je odbio predlog Rusije da od naredne nedelje pokrenu zajedničke vazdušne udare protiv džihadista u Siriji. Vojne ruske i američke snage vodile su odvojene kampanje bombardovanja. "Mi ne sarađujemo niti se koordinišemo sa… »

EU na rubu propasti: Klintonova je opasna po svet

Pravda 20.05.2016
Liderka Nacionalnog fronta Marin Le Pen ocenila je da je Evropska unija na ivici propasti jer se ruše njena dva glavna stuba - Šengen i evrozona. Takođe, smatra i da bi pobeda Hilari Klinton u trci za predsednika SAD značila "opasnost po mir u svetu"… »

Ludilo: Upali u kancelariju premijera! (video)

Mondo 20.05.2016
Demonstranti su nadvladali iračke snage bezbednosti i upali u kancelariju iračkog premijera Hajdera al Abadija, nakon juriša na Zelenu zonu u Bagdadu, drugog u poslednje tri nedelje. Foto: AP/Karim Kadim AFP navodi da su demonstranti isprva naišli na… »

EU dogovorila sistem "brze rampe" za vize

B92 20.05.2016
Brisel -- Zemlje članice EU su postigle dogovor o mehanizmu koji bi omogućio brzu suspenziju vizne liberalizacije odobrene trećim zemljama. Odluka je doneta usled zabrinutosti dela članica zbog planirane liberalizacije viza Turskoj, ali i Ukrajini… »

Abdeslam na prvom saslušanju bez odgovora

Al Jazeera 20.05.2016
Glavnoosumnjičeni za napade u Parizu stigao na saslušanje u pratnji pripadnika vojnih i elitnih policijskih jedinica. Glavnoosumnjičeni za napade u Parizu novembra prošle godine Salah Abdeslam nije želio da danas, prvog dana saslušanja pred… »

Moskva: Crna Gora u NATO? Povećaće napetost u Evropi

B92 20.05.2016
Moskva -- Inicijativa NATO-a za prijem Crne Gore nosi opasnost od daljeg povećanja napetosti u Evropi, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. "U celini, dalja ekspanzija NATO-a s naše tačke gledišta je pre pre proces sa znakom minus", rekao je… »

OEBS razmatra slanje naoružane policije u Ukrajinu za izbore

Dnevnik 20.05.2016
VAŠINGTON: Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) razmatra mogućnost slanja naoružane. policijske misije u Ukrajinu tokom izbora u ratom razorenom istočnom delu zemlje, ukoliko se sve strane sa tim usaglase, javlja danas AP. Generalni… »

Orban: Usta su Klintonova, glas je Sorošev

B92 20.05.2016
Mađari i Poljaci s pravom zaslužuju više poštovanja aktuelnih i bivših lidera SAD, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban. Orban je rekao da podržava reakciju bivšeg poljskog premijera Jaroslava Kačinjskog na izjavu bivšeg predsednika SAD… »