Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 21.05.2016

Tuča na zagrebačkim protestima

Al Jazeera 21.05.2016
U Zagrebu su se okupile dvije grupe demonstranata - jedni osuđuju pobačaj, a drugi ga podržavaju. U organizaciji Građanske inicijative Hod za život, na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava je u 10 sati počelo okupljanje protiv pobačaja više od… »

Okončano opsadno stanje kod Bijele kuće

Al Jazeera 21.05.2016
Policija ustrijelila i pritvorila napadača koji je ranije pucao u blizini sjedišta predsjednika SAD-a. Opsadno stanje oko Bijele kuće okončano je nakon što je policija ustrijelila i pritvorila napadača koji je nešto ranije pucao u blizini sjedišta… »

Rusija želi spriječiti incidente sa NATO-om

Al Jazeera 21.05.2016
Grushko: Problem što se vojna aktivnost NATO-a približila ruskim granicama, a ne letenje ruskog aviona-presretača. Rusija je otvorena za konsultacije o postizanju sporazuma u cilju sprečavanja vojnih incidenata sa svim zemljama, uključujući… »

Bagdad: Brojne žrtve upada u Zelenu zonu

Al Jazeera 21.05.2016
Četiri osobe poginule, a 90 ih je ranjeno u okršaju demonstranata i policije u glavnom gradu Iraka. Najmanje četiri osobe su poginule, a 90 ih je ranjeno među demonstrantima koji su ušli u bagdadsku Zelenu zonu u petak, kazali su u subotu bolnički… »

Tri jača potresa pogodila Makedoniju

Al Jazeera 21.05.2016
Još nema zvaničnih informacija da li je bilo povrijeđenih i materijalne štete. Jugozapadni dio Makedonije danas su pogodila tri zemljotresa jačine između 4,1 i 4,9 stepena Rihterove skale, prenose agencije. Prvi potres jačine 4,8 stepena dogodio se… »

EgyptAir: Detektiran dim u avionu

Al Jazeera 21.05.2016
Uređaji su otkrili dim u letjelici, pokazuju podaci koji se automatski prenose sa na servere aviokompanije. Nekoliko minuta prije pada aviona EgyptAira u četvrtak ujutro u Sredozemno more, uređaji su otkrili dim u letjelici, pokazuju podaci koji se… »

Video: Tri osobe poginule u erupciji vulkana

Al Jazeera 21.05.2016
Vulkan na planini Sinabung u Indoneziji izbacio je oblak vrelog pepela u visinu od tri kilometra. YouTube/APNews Vulkan u zapadnoj Indoneziji izbacio je vreli oblak pepela, pri čemu su stradale tri osobe, dok su četiri povrijeđene, javljaju agencije… »

AKP bira novog predsjednika stranke

Al Jazeera 21.05.2016
Dugogodišnja vlast u Turskoj za jedne je donijela prospritet i slobodu, dok je drugi kriziraju zbog potkopavanja sekularizma. Stranka pravde i razvoja u Turskoj bi trebala dobiti novog predsjednika. Otkako je došla na vlast 2002. godine, AKP je… »

Solarni avion nastavio put oko svijeta

Al Jazeera 21.05.2016
Solar Impulse 2 poletio je prema Daytonu, a let bi trebao trajati 18 sati. Avion Solar Impulse 2, koji leti na sunčevu energiju, poletio je u subotu iz Tulse u Oklahomi na sljedeću dionicu leta puta oko svijeta koji je započeo u martu prošle godine… »

Pohode Kumrovec, ali bez žala za prošlošću

Al Jazeera 21.05.2016
'Ono što nas interesira su vrijednosti, a ne ličnosti.'. Piše: Tomislav Šoštarić Kumrovec, rodno mjesto Josipa Broza Tita u Hrvatskom zagorju i kultno okupljalište obožavatelja njegova lika i djela, sprema se za još jednu proslavu Dana mladosti… »