Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 24.05.2016

Šef forenzičara: Ne znamo da li je eksplozija izazvala pad

Al Jazeera 24.05.2016
Ranije je jedan od članova istraživačkog tima rekao da analiza ljudskih ostataka ukazuje na eksploziju u letjelici. Šef egipatske forenzičke službe demantirao je izveštaje da preliminarna istraga tijela, pronađenih nakon pada aviona egipatske… »

Počelo iseljavanje izbjegličkog kampa Idomeni

Al Jazeera 24.05.2016
Blizu hiljadu i po izbjeglica od ranih jutarnjih sati prebačeno je u izbjegličke centre na teritoriji Grčke. U toku je iseljavanje izbjeglica iz improvizovanog kampa u Idomeniju na grčkoj granici s Makedonijom. Uz jake policijske snage, blizu hiljadu… »

Erdogan: Vizne olakšice ili blokada sporazuma s EU

Al Jazeera 24.05.2016
Turska će blokirati sporazum o readmisiji izbjeglica ako građanima Turske ne bude garantirano putovanje bez viza, tvrdi Erdogan. Turska neće preduzimati dalje korake u primjeni sporazuma sa Evropskom unijom o readmisiji izbjeglica, sve dok ne bude… »

Vodenim topovima na demonstrante u Briselu

Al Jazeera 24.05.2016
Nekoliko ljudi je povrijeđeno, a demonstranti su bacali kamenje na policiju na protestima protiv mjera štednje. La police utilise canon à eau pour disperser qqes casseurs à la gare du midi #manif24mai @lesoir pic.twitter.com/3AGhJXoLRH— Camille… »

Yildirim preuzeo dužnost od Davutoglua

Al Jazeera 24.05.2016
Ranije je predsjednik Recep Tayyip Erdogan odobrio sastav nove vlade. Novi turski premijer Binali Yildirim preuzeo je funkciju šefa vlade od svog prethodnika na toj funkciji Ahmeta Davutoglua. Ceremonija primopredaje dužnosti premijera upriličena je u… »

Clinton: Trump će Ameriku odvesti u bankrot

Al Jazeera 24.05.2016
Hillary Clinton tvrdi da će ekonomska politika Donalda Trumpa dovesti do smanjenja plata, radnih mjesta i većeg duga. Pretendentica za nominaciju za kandidatkinju Demokratske stranke na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama Hillary… »

Crna Gora: Izgorio autobus iz BiH, nema povrijeđenih

Al Jazeera 24.05.2016
Autobus je na ekskurziju prevozio učenike Osnovne škole 'Nikola Tesla' iz Dervente. Nema povrijeđenih u požaru u autobusu koji je prevozio učenike Osnovne škole "Nikola Tesla" iz Dervente, na magistralnom putu Podgorica-Cetinje u mjestu Ulići… »

Video: Iračka vojska granatama po ISIL-u u Falluji

Al Jazeera 24.05.2016
Petnaest iračkih vojnika je stradalo u samoubilačkom napadu kod Falluje, a UN je zabrinut za 50.000 civila u gradu. Petnaest pripadnika iračke vojske poginulo je u samoubilačkom napadu kod Falluje. Iračke snage zauzele su nekoliko predgrađa u… »

Blair: Pješadiju velesila poslati na ISIL

Al Jazeera 24.05.2016
Bivši britanski premijer tvrdi da se isključivo zračnim napadima ne mogu poraziti pripadnici ISIL-a. Grupa Islamska država Irak i Levant će biti poražena samo ako se u kopneni rat uključe i vojske zapadnih sila, izjavio je bivši britanski premijer… »

Hamdallah: Netanyahu kupuje vrijeme

Al Jazeera 24.05.2016
Netanyahu pokušava kupiti vrijeme, ali ovaj put neće pobjeći pred međunarodnom zajednicom, kazao je palestinski premijer. Palestinski premijer Rami Hamdallah danas je odbacio izraelski prijedlog za direktnim pregovorima umjesto francuske… »