Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 26.05.2016

Video: Okršaj policije i demonstranata u Francuskoj

Al Jazeera 26.05.2016
Izbili neredi tokom protesta protiv reformi zakona o radu, policija koristila suzavac, a demonstranti dimne bombe. U Parizu i drugim francuskim gradovima su danas izbili neredi tokom demonstracija protiv planiranih reformi Zakona o radu. Maskirani… »

Merkel: G7 neće ukinuti sankcije Rusiji

Al Jazeera 26.05.2016
Grupa sedam najrazvijenijih zemalja svijeta ne namjerava da ukine sankcije koje su uvedene Rusiji, kaže Merkel. Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da Grupa sedam najrazvijenijih zemalja svijeta ( G7) ne namjerava da ukine sankcije koje su… »

Video: Smrtonosna pucnjava na koncertu repera

Al Jazeera 26.05.2016
Jedna osoba je ubijena, a nekoliko ranjeno u pucnjavi na koncertu repera T.I. u New Yorku. Jedna osoba je ubijena, a nekoliko ranjeno u pucnjavi na koncertu repera T.I. u New Yorku, saopćila je policija. Incident se desio iza scene u Irving Plazi, dok su… »

Turska odbacuje ruske tvrdnje da naoružava ISIL

Al Jazeera 26.05.2016
Ruski ambasador pri Ujedinjenim narodima Vitalij Čurkin tvrdi da Turska oružanog grupi Islamska država Irak i Levant dostavlja materije za pravljenje eksplozivnih naprava. Rusija je optužila Tursku da opskrbljuje pripadnike oružane skupine Islamska… »

Nova izbjeglička tragedija na moru

Al Jazeera 26.05.2016
Strahuje se za živote nekoliko desetaka izbjeglica nakon drugog izbjegličkog brodoloma u dva dana. Strahuje se za živote desetaka ljudi nakon što je krijumčarski brod potonuo kod libijske obale, objavila je italijanska obalska straža. Glasnogovornik… »

Juncker: Turske prijetnje EU bez efekta

Al Jazeera 26.05.2016
Predsjednik Evropska komisije kaže da se od Ankare očekuje da se drži obaveza te da prijetnje nisu najbolji diplomatski instrument. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u četvrtak kako Turska mora da ispoštovati svoju stranu… »

Most će glasati za opoziv Karamarka

Al Jazeera 26.05.2016
Božo Petrov izjavio da će se ministri Mosta očitovati o prijedlogu za opoziv i podržati izglasavanje nepovjerenja. Čelnik Mosta i potpredsjednik hrvatske Vlade Božo Petrov, izjavio je za Jutarnji list da će se ministri Mosta pojedinačno očitovati… »

Karadžić traži privremeno oslobađanje

Al Jazeera 26.05.2016
Haški osuđenik za genocid i ratne zločine Radovan Karadžić želi posjetiti grob mlađeg brata, te ima garancije srpskih vlasti. Haški osuđenik za genocid i ratne zločine Radovan Karadžić zatražio je privremeno puštanje na slobodu kako bi… »

Obama: Svijet opravdano uznemiren Trumpom

Al Jazeera 26.05.2016
Trump pokazao ili nepoznavanje svjetske politike ili osion stav ili interesiranje za tweetove i naslove, rekao je Obama. Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u Japanu, gdje učestvuju na samitu Grupe sedam, da su svjetski lideri s pravom… »

MMF nije spreman ući u paket pomoći Grčkoj

Al Jazeera 26.05.2016
Neimenovani dužnosnik kaže da su Međunarodnom monetarnom fondu potrebne adekvatne garancije u vezi s olakšicama za otplatu dugova. Međunarodni monetarni fond je priopćio da još nije spreman pridružiti se novom paketu financijske pomoći Europske… »