Kultura arhiva vesti 26.05.2016

(Video) Među velikanima: Sahranjen Bata Živojinović

Kurir 26.05.2016
U Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu danas je sahranjen doajen jugoslovenske i srpske kinematografije Velimir Bata Živojinović. Sahrani su prisustvovali članovi porodice, supruga Lula, okružena unucima i kćerkom pred kovčegom… »

Otvorena srpska izložba na Bijenalu u Veneciji (VIDEO)

B92 26.05.2016
Paviljon Srbije na Bijenalu arhitekture u Veneciji otvoren je danas, a izložen je rad tročlanog autorskog tima "Heroik: Free Shipping", koji na apstraktan način predstavlja probleme mladih. Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac rekao je na… »

Porodica i prijatelji se oprostili od Bate Živojinovića

Radio 021 26.05.2016
Na komemoraciji u Skupštini Beograda od legendarnog jugoslovenskog i srpskog glumca Velimira Bate Živojinovića oprostile su se njegove kolege, opisujući njegovu karijeru kao nedostižnu i neuporedivu. Na komemoraciji, kojoj je prisustvovala i porodica… »

Počinje Sterijino pozorje

Večernje novosti 26.05.2016
Sa nešto manje predstava nego što je uobičajeno, 61. Međunarodni pozorišni festival Sterijino pozorje počeće večeras u Novom Sadu i trajaće do 2. juna. SA nešto manje predstava nego što je uobičajeno, a u skladu sa aktuelnim mršavim kulturnim… »

Počinje Španski metar

B92 26.05.2016
Deveta revija španskih filmova "Španski metar" počinje večeras, a do 30. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda biće predstavljen presek svega što se dešava u španskoj kinematografiji, veoma popularnoj u Srbiji. Gost urednik filmskog programa… »

Batinog "Radovana" izbrisali zbog Tita!

Večernje novosti 26.05.2016
Uloga koju je veliki glumac ostvario u televizijskoj seriji "Čardak ni na nebu ni na zemlji" trajno izbrisana. Delo presnimljeno da bi se zabeležila sahrana maršala. GOTOVO je zaboravljeno da se na spisku 350 filmskih i TV likova koje je Bata… »

Prodata prva Šekspirova objavljena zbirka dela

Press 26.05.2016
Jedan od primeraka prve zbirke dela engleskog književnika Vilijama Šekspira iz 1623. godine prodat je danas u Londonu na aukciji za 1.874.000 funti (2.450.000 evra), saopštila je kuća Kristi. Foto:B92.net Zbirku je kupio privatni kolekcionar u SAD kao… »

(Video) Novo muzičko čudo: Supertalenat koju nazivaju novom Suzan Bojl

Kurir 26.05.2016
Bou Dermot je novo muzičko čudo iz britanskog Supertalenta. Devojčica koju nazivaju novom Suzan Bojl, svakim svojim nastupom potpuno oduševi i publiku i žiri. Mala diva glavna je tema na društvenim mrežama, a devojčica svojom skromnošću još… »

"Blic", Tasovac i Kićanović na Bijenalu srpski front u Veneciji

Blic 26.05.2016
U borbi za kulturu, za razliku od ratnih frontova, nema poraženih, izjavio je ministar kulture Ivan Tasovac juče na otvaranju Srpskog paviljona. Prelep dan u Đardinu uveličan je ispred velelepnog paviljona "Srbija", koji datira iz 1938. godine (zato… »

Biografija i istorija u jednoj knjizi Studio B

Studio B 26.05.2016
„Moj lepi život u paklu“ je svedočanstvo pisca, prevodioca i diplomate Ivana Ivanjija o iskustvu u koncentracionom logoru Buhenvald nedavno je predstavljeno u Knjižari “Delfi” SKC. Pisac pripoveda o svom životu od detinjstva do današnjih… »