Izvor: RTS arhiva vesti 29.05.2016

Samit Brdo-Brioni u Sarajevu

RTS 29.05.2016
Sastanak lidera regiona Brdo-Brioni proces završen je u Sarajevu zajedničkom porukom da je neophodna izgradnja međusobnog poverenja u regionu. Takođe je istaknuta važnost podrške regiona na putu evrointegracija, ali i uzdržavanju od retorike i… »

Turci slave godišnjicu osvajanja Carigrada

RTS 29.05.2016
Vatrometom i centralnom proslavom, kojoj prisustvuju turski predsednik i premijer Redžep Tajip Erdogan i Binali Jildrim, Turska obeležava 563. godišnjicu otomanskog osvajanja Konstantinopolja, današnjeg Istanbula. Na velikoj proslavi u distriktu… »

Ponovo uznemirujući grafiti protiv Srba u Zagrebu

RTS 29.05.2016
U Zagrebu se pojavio novi grafit sa porukom "U proljeće kad procvate vrba, radit ćemo paprikaš od Srba", javlja regionalna televizija N1. Ocenjuje se da grafit demantuje izjave predsednice Hrvatske, koja tvrdi da u Hrvatskoj nema ustaštva ni… »

Verden, od užasne bitke do "prestonice mira"

RTS 29.05.2016
Francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel predvode zajedničke ceremonije povodom obeležavanja 100 godina od Verdenske bitke, jedne od najkrvavijih bitaka Prvog svetskog rata. Merkelova je poručila da je Verden više od… »

Jovanović: Ljude ne interesuju fantomke iz 2001.

RTS 29.05.2016
Lider Liberalno demokratske stranke Čedomir Jovanović kaže da ne može postojati znak jednakosti između Savamale i hapšenja predsednika SRJ Slobodana Miloševića. U izjavi dostavljenoj medijima, Čedomir Jovanović je naveo da "premijer Srbije… »

Nikolić: Probleme sa Zagrebom prevazilazićemo direktnim razgovorom

RTS 29.05.2016
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izrazio je uverenje da će problemi sa Hrvatskom, na putu Srbije ka EU, biti prevaziđeni u direktnim razgovorima i založio se za zajednički nastup zemalja regiona prema EU, kako ne bi prolazilo desetak i više godina… »

Dačić: Ugled i pozicija Srbije na najvišem nivou

RTS 29.05.2016
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da su ugled i spoljnopolitička pozicija Srbije na visokom, možda najvišem nivou od početka jugoslovenske krize, i da su nakon cele srpske istorije, izazovi i pitanja sa kojima se Srbija danas suočava… »

Pet ukrajinskih vojnika ubijeno na istoku Ukrajine

RTS 29.05.2016
U sukobima vojske i pobunjenika na istoku Ukrajine pet ukrajinskih vojnika je ubijeno, a četiri su ranjena, saopštila je ukrajinska vojska. To je drugi najveći bilans nastradalih vojnika u poslednja 24 sata, navodi se u saopštenju portparola… »

UNHCR: Više od 700 izbeglica stradalo u tri brodoloma

RTS 29.05.2016
Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice UNHCR objavio je da se strahuje da je u poslednjih nekoliko dana više od 700 migranata stradalo u tri brodoloma u Sredozemnom moru, južno od italijanske obale. Migranti su očajnički pokušavali da se… »

Požar u Domu za stare kod Kijeva, više od 17 mrtvih

RTS 29.05.2016
Najmanje 17 osoba je poginulo u požaru, koji je izbio rano jutros u improvizovanom domu za starije osobe u jednom selu u blizini Kijeva, saopštila je Služba za vanredne situacije Ukrajine. Prethodno je ta služba javila da se jedna osoba vodi kao… »