Balkan arhiva vesti 31.05.2016

Prijedor: U jednom kafiću odbili da usluže Florans Artman! Pitali je što nije u zatvoru

Vesti online 31.05.2016
Uoči početka obeležavanja Dana belih traka u jednom prijedorskom kafiću dogodio se incident. Bivšoj portparolki haškog tužilaštva Florans Artman i zagrebačkom fotografu Hrvoju Polanu konobar je odbio da posluži piće jer su oko ruke imali… »

RS u opasnosti da nestane

Alo 31.05.2016
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da RS nikada nije bila lišena opasnosti da nestane i dodao da se RS "mora čuvati ne samo u Banjaluci nego i u Sarajevu". "Republika Srpska se može i mora čuvati ne samo u Banjaluci… »

Gradska vlast Prijedora isključuje povratnike

Al Jazeera 31.05.2016
Zakoni i pravilnici daju prednost većinskom stanovništvu, povratnici su zbog toga demotivisani i ne konkurišu na javne pozive. U Prijedoru se obilježava Dan bijelih traka u znak sjećanja na 3176 ubijenih i nestalih Prijedorčana tokom rata u BiH. Na… »

Skoplje, automobil uleteo među demonstrante

RTS 31.05.2016
Tokom protesta u Skoplju, automobil uleteo u u kolonu okupljenih građana što je izazvalo njihov revolt. Povređenih nije bilo. Pristalice građanskog pokreta "Protestujem" zatražili su ponovo sa protesta u Skoplju potpuno ukidanje odluke o aboliciji… »

"Mojkovac 1916. i Dubrovnik 1991. nisu bili u interesu CG"

B92 31.05.2016
Podgorica -- Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je da ni Mojkovačka bitka 1916, kao ni Dubrovnik 1991. godine, nisu bili u nacionalnom interesu Crne Gore. Kako kaže, iz toga treba izvući nauk i striktno slediti nacionalne interese države… »

Miro Kovač: Uspeli smo! Hrvatski uslovi su obavezni za Srbiju!

Kurir 31.05.2016
Hrvatska je osigurala da njni zahtevi uđu u pregovarački proces Srbije i Evropske unije, rekao je u utorak u Pravecu hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač. "Hrvatska zaista sme biti zadovoljna svojim postignućima. Uspelo nam je da… »

Hapšenje u BiH zbog afere o ličnim kartama

Al Jazeera 31.05.2016
Bivši direktor Agencije za identifikacione dokumente Siniša Macan uhapšen zbog sumnji u pranje novca i zloupotrebu. Pripadnici bosanskohercegovačke Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su u Banjoj Luci uhapsili Sinišu Macana, bivšeg… »

Spor o izgradnji Đinđićevog spomenika

Al Jazeera 31.05.2016
Tek što je najavljena, ideja o otkrivanju Đinđićevog spomenika podijelila je vlast i opoziciju. Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u Beogradu, 2018. godine, biti otkriven spomenik ubijenom predsjedniku Vlade Zoranu Đinđiću. Tek… »

Hag odbio Karadžićev zahtev za privremeni izlazak na slobodu

N1 Info 31.05.2016
Sud u Hagu odbio je zahtev bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, prvostepeno osuđenog za ratni zločin i genocid u BiH na 40 godina zatvora, da bude pušten na privremenu slobodu kako bi prisustvovao četrdesetodnevnom pomenu… »

Bura U javnosti zbog predloga da se teslini ostaci premeste U hram SVETOG SAVE: Evo ko je za, a ko protiv

Telegraf 31.05.2016
- Nadležni organi osnivača i Muzeja Nikole Tesle takvu inicijativu razmatrali bi u slučaju pokretanja zvanične procedure, saglasno važećim propisima i u okviru svojih nadležnosti - rekli su iz muzeja. Nakon što je patrijarh srpski Irinej… »