Balkan arhiva vesti 31.05.2016

Florans Artman ne može da popije kafu u Prijedoru

B92 31.05.2016
Prijedor -- Prijedorski konobar odbio je da usluži bivšu portparolku haškog tužilaštva Florans Artman, što je ona nazvala incidentom i diskriminacijom. "Konobar je odbio da me posluži kafom zato što sam nosila belu traku. Vlasnik restorana mi je… »

RS u opasnosti da nestane

Alo 31.05.2016
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da RS nikada nije bila lišena opasnosti da nestane i dodao da se RS "mora čuvati ne samo u Banjaluci nego i u Sarajevu". "Republika Srpska se može i mora čuvati ne samo u Banjaluci… »

Gradska vlast Prijedora isključuje povratnike

Al Jazeera 31.05.2016
Zakoni i pravilnici daju prednost većinskom stanovništvu, povratnici su zbog toga demotivisani i ne konkurišu na javne pozive. U Prijedoru se obilježava Dan bijelih traka u znak sjećanja na 3176 ubijenih i nestalih Prijedorčana tokom rata u BiH. Na… »

Skoplje, automobil uleteo među demonstrante

RTS 31.05.2016
Tokom protesta u Skoplju, automobil uleteo u u kolonu okupljenih građana što je izazvalo njihov revolt. Povređenih nije bilo. Pristalice građanskog pokreta "Protestujem" zatražili su ponovo sa protesta u Skoplju potpuno ukidanje odluke o aboliciji… »

"Ni Mojkovačka bitka, ni Dubrovnik nisu bili u interesu Crne Gore"

Vesti online 31.05.2016
Premijer Crne Gore Milo Đukanović rekao je u utorak da ni Mojkovačka bitka 1916, kao ni Dubrovnik 1991, nisu bili u nacionalnom interesu Crne Gore iz čega, kako je poručio, treba zvući nauk i striktno slediti nacionalne interese države. Đukanović… »

Miro Kovač: Uspeli smo! Hrvatski uslovi su obavezni za Srbiju!

Kurir 31.05.2016
Hrvatska je osigurala da njni zahtevi uđu u pregovarački proces Srbije i Evropske unije, rekao je u utorak u Pravecu hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač. "Hrvatska zaista sme biti zadovoljna svojim postignućima. Uspelo nam je da… »

Hapšenje u BiH zbog afere o ličnim kartama

Al Jazeera 31.05.2016
Bivši direktor Agencije za identifikacione dokumente Siniša Macan uhapšen zbog sumnji u pranje novca i zloupotrebu. Pripadnici bosanskohercegovačke Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su u Banjoj Luci uhapsili Sinišu Macana, bivšeg… »

Spor o izgradnji Đinđićevog spomenika

Al Jazeera 31.05.2016
Tek što je najavljena, ideja o otkrivanju Đinđićevog spomenika podijelila je vlast i opoziciju. Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u Beogradu, 2018. godine, biti otkriven spomenik ubijenom predsjedniku Vlade Zoranu Đinđiću. Tek… »

Hag odbio Karadžićev zahtev za privremeni izlazak na slobodu

N1 Info 31.05.2016
Sud u Hagu odbio je zahtev bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, prvostepeno osuđenog za ratni zločin i genocid u BiH na 40 godina zatvora, da bude pušten na privremenu slobodu kako bi prisustvovao četrdesetodnevnom pomenu… »

Hrvati opet svojataju nikolu Teslu: Uporno tvrde da je bio Hrvat!

Telegraf 31.05.2016
Tesla je, naime, rođen u srpskoj porodici koja je živela u malom mestu Smiljanu, u Hrvatskoj, koja je tada bila u sastavu Austrougarskog carstva. Stav Svetog arhijerejskog Sabora SPC, koji je patrijarh Irinej preneo predsedniku Srbije Tomislavu… »