Balkan arhiva vesti 31.05.2016

Florens Artman pitali zašto nije u zatvoru!

Alo 31.05.2016
Bivša portparolka haškog tužilaštva Florens Artman doživela je neprijatnu situciju u jednom prijedorskom kafiću kada je konobar odbio da je posluži jer je oko ruke imali zavezanu belu traku. Artman je u Prijedor došla kako bi obeležila Dan belih… »

"Republika Srpska u nikad većoj opasnosti da nestane"

Vesti online 31.05.2016
Predsednik RS Milorad Dodik izrazio je u razgovoru sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem veliku zabrinutost za budućnost Republike Srpske, ali i očekivanje da Srbije stane uz svoju braću preko Drine u svim okolnostima. "RS je u Dejton je ušla kao… »

Gradska vlast Prijedora isključuje povratnike

Al Jazeera 31.05.2016
Zakoni i pravilnici daju prednost većinskom stanovništvu, povratnici su zbog toga demotivisani i ne konkurišu na javne pozive. U Prijedoru se obilježava Dan bijelih traka u znak sjećanja na 3176 ubijenih i nestalih Prijedorčana tokom rata u BiH. Na… »

Incident u Skoplju: Automobil uleteo u grupu demonstranata

B92 31.05.2016
Skoplje -- Tokom protesta u Skoplju jedan automobil je uleteo u grupu okupljenih građana što je izazvalo njihov revolt, srećom povređenih nije bilo. Pristalice građanskog pokreta "Protestujem" zatražile su ponovo sa protesta u Skoplju potpuno… »

"Ni Mojkovačka bitka, ni Dubrovnik nisu bili u interesu CG"

RTV 31.05.2016
PODGORICA - Premijer Milo Đukanović rekao je danas da ni Mojkovačka bitka 1916, kao ni Dubrovnik 1991, nisu bili u nacionalnom interesu Crne Gore iz čega, kako je poručio, treba izvući nauk i striktno slediti nacionalne interese države. Đukanović… »

Kovač: Hrvatski zahtevi ušli u pregovarački proces sa Srbijom

RTS 31.05.2016
Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač kaže da je Hrvatska obezbedila da njeni zahtevi uđu u pregovarački proces Srbije i EU i istakao da Hrvatska može da bude zadovoljna postignutim. Miro Kovač je, tokom boravka u Bugarskoj, rekao da se hrvatski… »

Hapšenje zbog afere "lične karte"

Alo 31.05.2016
Bivši direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmenu podataka (IDDEEA) BiH Siniša Macan uhapšen je jutros u Banjaluci, javili su mediji. Pozivajući se na neimenovane izvore, objavljeno je da je Macana po nalogu Tužilaštva BiH… »

Spor o izgradnji Đinđićevog spomenika

Al Jazeera 31.05.2016
Tek što je najavljena, ideja o otkrivanju Đinđićevog spomenika podijelila je vlast i opoziciju. Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u Beogradu, 2018. godine, biti otkriven spomenik ubijenom predsjedniku Vlade Zoranu Đinđiću. Tek… »

ICTY: Odbijen Karadžićev zahtjev za privremenu slobodu

Al Jazeera 31.05.2016
Osuđenik za genocid, teror i progone tražio privremenu slobodu kako bi otišao na 40-dnevni pomen mlađem bratu. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju odbio je zahtjev bivšeg predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Radovana Karadžića da… »

"Hrvatski i američki izumitelj Nikola Tesla..."

B92 31.05.2016
Zagreb, Beograd -- Stav Sabora SPC da urna Nikole Tesle treba da bude položena u Hramu Svetog Save ponovo je povod da hrvatski mediji pišu kako je Tesla zapravo bio Hrvat. "Hrvatski i američki izumitelj svetskog glasa rođen je u ličkom mestu Smiljanu… »