Izvor: Dojče vele arhiva vesti 31.05.2016

Sredozemno groblje

Dojče vele 31.05.2016
Na stotine izbeglica se u proteklih nekoliko dana udavilo u Sredozemnom moru, pokušavajući da se domognu Evrope. Ipak, Italija još uvek ne govori o potrebi uvođenja vanrednog stanja. Ne postoje spiskovi putnika, ne znaju se njihova imena, niti ima… »

Pakao Faludže

Dojče vele 31.05.2016
U Iraku je počela operacija čiji je cilj vraćanje pod kontrolu glavnog uporišta „Islamske države“ – Faludže. Bruno Gedo iz UNHCR-a u Iraku opisuje stanje u kojem žive ljudi u tom gradu. Dojče vele: Gospodine Gedo, s kakvom se situacijom… »

Strah u izbegličkim centrima

Dojče vele 31.05.2016
Pobegle su iz Sirije u Nemačku od „Islamske države“. Mislile su da će nakon rata i progona tu biti na sigurnom. Ali, nakon godinu dana provedenih u Nemačkoj, neke od njih i dalje se plaše. Jezidi su pripadici kurdskog naroda koji imaju sopstvenu… »

Čovek koji nije hteo da bude kukavica

Dojče vele 31.05.2016
Pomagao je tamo gde su države i humanitarne organizacije bile suviše spore ili su oklevale. Govorio nezgodne istine i odbijao da bude kukavica. Umro je Rupert Nojdek, suosnivač humanitarne organizacije „Cap Anamur“. U običnoj kući u mestu… »

Seljaci ne mogu da žive od mleka

Dojče vele 31.05.2016
Farmeri koji drže krave muzare propadaju – zbog preniske cene ovog napitka. Ministar poljoprivrede Kristijan Šmit odlučio je da im pomogne sa sto miliona evra. To nije rešenje problema. Tiringiše landescajtung (Vajmar): „U Nemačkoj dakle ima… »

Beogradski penal još uvek boli

Dojče vele 31.05.2016
Ciriški izdavač Diogenes je, uoči Evropskog prvenstava u fudbalu, objavio zbirku teksova „Neće valjda opet nula-nula“. Među sjajnim i tragičnim trenucima fudbala je i „Beogradska noć“. Vinfrid Štefan priredio je zbirku tekstova o fudbalu… »

Prijedor ćuti

Dojče vele 31.05.2016
Prijedorske žrtve još nemaju spomenik kojim bi bilo obeleženo stradanje nesrpskog stanovništva na tom području. Međutim, vlasti u tom gradu i dalje ignorišu zahteve porodica žrtava. Na području prijedorskog regiona danas (31.5.) se obeležava Dan… »

„Integracija kroz sport je mit“

Dojče vele 31.05.2016
Da li je „šarenilo“ fudbalske reprezentacije Nemačke simbol uspele integracije i multikulturalnog društva? Samo donekle, kaže filozof i fudbalski trener Volfram Ajlenberger i pita gde su migranti u rukometu. Potpredsednik desničarske Alternative… »