Izvor: Newsweek arhiva vesti 31.05.2016

Đukanović: Mojkovačka bitka nije bila u interesu Crne Gore

Newsweek 31.05.2016
Mojkovačka bitka s odigrala 1916., kada se vojska Crne Gore sukobila sa austougarskom vojskom, i tako štitila odstupnicu srpskoj vojsci koja je odspreko Crne Gore odstupala ka Albaniji. Premijer Milo Đukanović rekao je danas da ni Mojkovačka bitka… »

Zbog zahteva SPC, Hrvati obnovili tvrdnju da je Nikola Tesla bio Hrvat

Newsweek 31.05.2016
Nikola Tesla je, naime, rođen u srpskoj porodici koja je živela u malom mestu Smiljanu, u Hrvatskoj, koja je tada bila u sastavu Austrougarskog carstva. Stav Svetog arhijerejskog Sabora SPC, koji je patrijarh Irinej preneo predsedniku Srbije Tomislavu… »

Posle gašenja grčkog kampa: Novi Idomeni niče u Srbiji?

Newsweek 31.05.2016
Cilj migranata je najseverniji srpski grad Subotica odakle idu do predgrađa Horgoša gde na ničijoj zemlji već niče mali grad pun šatora. Iako je balkanska ruta zvanično zatvorena, svakog dana bar stiže u Beograd. Dolaze iz Avganistana, Sirije… »

Trka za Aziju: Indija ulaže 500 miliona dolara u iransku luku, a evo i zašto

Newsweek 31.05.2016
Indija se nada da će ulaganjem u novu iransku luka ne samo obezbediti svoje energetske potrebe, već i nadigrati dva velika i sve moćnija suseda. Plan da uloži 500 miliona dolara u novi lučki kompleks koji gradi na Indijskom okeanu oslikava decenijsku… »

"Neprijatni" koreni: Evo odakle je zaista Donald Tramp

Newsweek 31.05.2016
Tramp više ne govori o svom direktnom useljeničkom poreklu, ni o svojoj bivšoj supruzi Čehinji, niti o sadašnjoj Slovenki. Umesto toga on govori o zidovima koje bi podigao na granici. Jedan od razloga političkog uspeha leži u njegovim… »

Newsweek o ceni nezavisnog novinarstva: Koliko je platila Brankica Stanković?

Newsweek 31.05.2016
Čak i oni koji simuliraju kolegijalnost teško da se neće složiti s notornom činjenicom da, ako je neko pomerio granice u kompletnom društvu, onda to jeste „Insajder"! A plaćena cena je - basnoslovna. „Žao mi te, ima da te boli", saosećajno je… »

Od slobodne trgovine do nafte i gasa: Evroazijska unija počinje pregovore sa Srbijom

Newsweek 31.05.2016
Učesnike unije koja objedinjuje više od 180 miliona potrošača posebno interesuje formiranje zajedničkih tržišta nafte i gasa, kao i zona slobodne trgovine sa Srbijom. Vrhovni savet Evroazijske ekonomske unije doneo je odluku da započne pregovore… »

Osnivač Pajret Beja: Cukerberg je diktator Fejsbuk nacije

Newsweek 31.05.2016
Sunde je, na nedavno održanoj IT konferenciji u Amsterdamu, rekao za CNBC da na internetu nema demokratije. Jedan od osnivača sajta "Pajret bej (Pirate Bay)" Piter Sunde optužio je Marka Cukerberga da je "diktator najveće (Fejsbuk) nacije na svetu"… »

U bazilici u ​Jerusalimu: Počela obnova groba Isusa Hrista

Newsweek 31.05.2016
Bazilika će biti otvorena tokom radova koji će trajati osam meseci. zajednice počele su obnovu teško oštećenog Isusovog groba u jerusalimskoj bazilici Svetog groba. Isusov grob, odnosno nekoliko metara visoku i široku mermernu edikulu, već… »

Sreća u nesreći: Evo kako je migrantska kriza spasila italijansku mornaricu

Newsweek 31.05.2016
​Uloga Italijanske mornarice na čelu fronta migrantske krize dovela je do porasta popularnosti ove institucije i njenog povratka na put slave. Teško da postoji institucija u koja je odigrala veću ulogu u od Italijanske mornarice. Svakog dana, njeni… »