Izvor: Politika/Svet arhiva vesti 31.05.2016

Rusija i Japan: Pjongjang krši rezoluciju UN i provocira

Politika 31.05.2016
Iako je na kongresu u maju svetu poslala pomirljive poruke, Severna Koreja je pokušala da lansira još jednu raketu. Tek što je znatno ublaženom diplomatskom retorikom na kongresu vladajuće Radničke partije početkom maja nagovestila da će svet… »

Sad je red da Zagreb pozove Nikolića

Politika 31.05.2016
Još nije zakazan zvanični sastanak predstavnika dve države koji bi trebalo da dovede do rešenja spora o poglavlju 23, iako su proteklog vikenda Nikolić i Grabar Kitarović najavili njegovo skoro održavanje. Iako bi na su­tra­šnjoj sed­ni­ci… »

Štajnmajer: Neizvesno produženje sankcija EU protiv Rusije

Politika 31.05.2016
BERLIN – Nije tajna da su neke države članice Evropske unije skeptične u pogledu produženja sankcija Rusiji zbog ukrajinske krize i neizvesno je da li će 28-člani blok odlučiti da te sankcije obnovi, izjavio je danas nemački ministar spoljnih… »

Junker: Erdogan „dvaput da razmisli” o sporazumu sa EU

Politika 31.05.2016
PARIZ - Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker poručio je turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu da „dvaput razmisli” pre nego što okrene leđa sporazumu sa Evropskom unijom o smanjenju priliva izbeglica. „Erdogan treba dvaput da… »

Tusk: Evropa bez granica je utopija

Politika 31.05.2016
Opsednuti idejom brze i potpune integracije, propustili smo da primetimo da obični ljudi, građani Evrope, ne dele naš evroentuzijazam, rekao je predsednik Evropskog saveta. LUKSEMBURG - Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas da oni… »

General kome ni seks-skandal ni FBI nisu mogli ništa

Politika 31.05.2016
Dejvid Petreus može da razvija biznis, između ostalog i u Srbiji, jer je iz afere sa doturanjem poverljivih podataka ljubavnici izašao poprilično neoštećen. Četiri godine nakon što se saznalo da je državne tajne odao ženi sa kojom je imao… »

Apelacioni sud potvrdio presudu kapetanu Sketinu

Politika 31.05.2016
FIRENCA - Apelacioni sud u Firenci potvrdio je presudu bivšem kapetanu potonulog broda Kosta Konkordija Frančesku Sketinu koji je prvobitno osuđen na 16 godina zatvora zbog njegove uloge u brodolomu 2012. u kome su život izgubile 32 osobe… »

Koliko se Nemci plaše Erdogana

Politika 31.05.2016
Još je neizvesno da li će Bundestag izglasati deklaraciju kojom pogibiju milion i po Jermena u vreme Osmanskog carstva proglašava genocidom. Od našeg dopisnika Frankfurt, Hajdelberg – Svojevrsni test toga koliko se nemački političari plaše burne… »

Lakše je razumeti kosmos, nego Amerikance i Engleze

Politika 31.05.2016
Stiven Hoking, jedan od najčuvenijih fizičara, poziva Britance da ne glasaju za izlazak zemlje iz EU i ne razume kako demagog Tramp može da bude popularan. Uspeo je da razreši neke od najvećih misterija univerzuma, svojim genijalnim umom približio… »