Svet arhiva vesti 31.05.2016

Bivša mis Turske osuđena zbog vređanja Erdogana

Press 31.05.2016
Turski sud osudio je bivšu mis Turske Merve Bujuksarač na uslovnu kaznu od 14 meseci zatvora zbog uvrede Redžepu Tajipu Erdoganu putem društvenih mreža. Foto:B92.net Sud je zaključio da je 27-godišnja manekenka kriva za vređanje državnog… »

Rusija i Japan: Pjongjang krši rezoluciju UN i provocira

Politika 31.05.2016
Iako je na kongresu u maju svetu poslala pomirljive poruke, Severna Koreja je pokušala da lansira još jednu raketu. Tek što je znatno ublaženom diplomatskom retorikom na kongresu vladajuće Radničke partije početkom maja nagovestila da će svet… »

Iračke snage odbile kontraudar ISIL-a

Al Jazeera 31.05.2016
Gotovo 50.000 osoba je blokirano borbama i počinje im nedostajati hrane, vode za piće i lijekova. Iračke snage koje se bore da zauzmu grad Falluju od takozvane Islamske države, odbili su četvoročasovni napad ISIL-a na jugu tog grada, saopštile su… »

Crni bilans na Mediteranu, 880 utopljenih za nedelju dana

Press 31.05.2016
Najmanje 880 migranata utopilo se tokom proteklih sedam dana u pokušaju da pređu Sredozemno more, saopštila je agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice. Foto:B92.net U saopštenju UNHCR-a se navodi da se ova godina "pokazala kao izuzetno smrtonosna"… »

Erdogan pozvao Merkelovu na zdrav razum

Blic 31.05.2016
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas nemačku kancelarku Angelu Merkel na "zdrav razum" dva dana pre glasanja u Bundestagu o rezoluciji kojom se priznaje "turski genocid nad Jermenima", što Ankara poriče. Erdogan je novinarima u… »

Otvoren sukob Alijansa: Rusija zastrašuje susede! Moskva: Crno more nikada neće biti NATO jezero!

Kurir 31.05.2016
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da predstojeći samit u Varšavi dolazi u kritičnom trenutku kada se alijansa suočava sa ruskim agresivnim nastupom, opasnostima od terorizma i drugim izazovima. Stoltenberg se novinarima obratio nakon… »

Više od 45 miliona ljudi moderni robovi

RTV 31.05.2016
KANBERA - Više od 45 miliona muškaraca, žena i dece u svetu su žrtve modernog robovlasništva, što je daleko više u odnosu na dosadašnje procene, dok ih se dve trećine nalaze u regionu Azije i Pacifika, pokazuju danas objavljeni rezultati studije… »

Opservatorija: U ruskim udarima u Idlibu 23 mrtvih

B92 31.05.2016
Damask -- Najmanje 23 osobe su poginule u ruskim vazdušnim udarima tokom noći u sirijskom gradu Idlibu, koji pod kontrolom drže pobunjenici. To je saopštila Opservatorija za ljudska prava. Ta organizacija sa sedištem u Londonu navodi da su to… »

SAD upozorava na moguće napade u Evropi

Al Jazeera 31.05.2016
Na meti mogu biti i važni događaji kao što je Europsko nogometno prvenstvo u Francuskoj, upozorava State Department. State Department upozorio je američke državljane na moguću prijetnju terorističkih napada u Europi na ljeto, poručivši da na meti… »

Eksplozija u skladištu oružja u Indiji, 17 mrtvih

RTS 31.05.2016
Najmanje 17 pripadnika vojske poginulo i 20 je povređeno u eksploziji u skladištu oružja u zapadnoj Indiji, javili su indijski mediji. Ministarstvo odbrane potvrdilo je informaciju, ne navodeći detalje. Eksplozija je odjeknula rano jutros i izazvala… »