Svet arhiva vesti 05.06.2016

Zašto Švajcarci ne žele da od države svaki mesec primaju 2.500 franaka?

Blic 05.06.2016
Švajcarci su na današnjem referendumu masovno odbacili uvođenje osnovnog bezuslovnog prihoda za svakog, predlog koji je izazvao velike rasprave u zemlji. Glasačka mesta zatvorena su u podne, a konačni rezultati referenduma očekuju se večeras… »

Džihadisti javno spalili 19 kurdskih žena, odbile su da budu seksualne robinje

Večernje novosti 05.06.2016
Teroristi DAEŠ-a javno su pogubili 19 kurdskih žena. One su spaljene u gvozdenim kavezima na jednom od gradskih trgova u Mosulu jer nisu pristale da budu seksualne robinje. Teroristi DAEŠ-a javno su pogubili 19 kurdskih žena. One su spaljene u… »

Evropa se i dalje bori sa poplavama, 18 mrtvih

Politika 05.06.2016
PARIZ – Najmanje 18 osoba poginulo je u poplavama koje su, posle obilnih padavina, pogodile Nemačku, Francusku, Rumuniju i Belgiju, a u istočnom delu Francuske se predviđa novo nevreme. Nivo vode u Parizu polako opada, pa je ponovo otvorena… »

Kazahstan: Verski ekstremisti izveli napade, šest mrtvih

B92 05.06.2016
Astana -- Šest osoba je poginulo, a najmanje deset je ranjeno u sukobu policije i napadača koji su prethodno izveli oružane napade na prodavnice oružja u Kazahstanu. U toku je potera za dvadesetoricom "verskih ekstremista", javlja RT. Među poginulima… »

Predsednik Filipina pozvao građane da ubijaju dilere drogom

Politika 05.06.2016
MANILA - Novoizabrani predsednik Filipina Rodrigo Duterte pozvao je građane da mu pomognu u ratu protiv kriminala i apelovao na one koji poseduju oružje da ubijaju dilere drogom koji se opiru hapšenju i prave probleme u njihovim naseljima. Duterte je… »

Velt: Berlin protiv ukidanja viza Kosovu, Gruziji, Ukrajini

RTS 05.06.2016
U Berlinu raste protivljenje planovima Evropske komisije o viznoj liberalizaciji za Gruziju, Ukrajinu i Kosovo, iz straha da bi to Nemačkoj moglo da donese probleme sa kriminalom i prilivom novih azilanata, piše "Velt am zontag", pozivajući se na… »

Kurc: Migrante koji žele azil u EU držati na ostrvima

Politika 05.06.2016
BEČ - Podnosioce zahteva za azil u zemljama članicama Evropske unije trebalo bi držati na ostrvima i ne dozvoliti im direktan pristup kontinentu, rekao je austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc. On je u intervjuu za „Di Prese”… »

Lider Katalonije: Nezavisnost ulazi u fazu bez povratka

RTS 05.06.2016
Sledeće godine će proces odvajanja Katalonije od Španije ući u fazu iz koje više neće biti povratka, čime bi Evropa trebalo da dobije novu suverenu državu, rekao je lider španske pokrajine Katalonije Karlos Pudždemon. "U 2017. će nezavisnost… »

Avganistan: Sedmoro mrtvih, 23 ranjeno u napadu talibana

Politika 05.06.2016
KABUL - Najmanje sedam osoba je poginulo a 23 ranjeno u napadu talibana na sud u avganistanskom gradu Pul i Alam, u nemirnoj provinciji Logar, saopštili su zvaničnici. Napad se dogodio dok se u sudu odlučivalo o sudbini šest nedavno uhapšenih… »

Sudar autobusa i automobila, stradalo najmanje 17 ljudi, 35 povređeno

Večernje novosti 05.06.2016
U sudaru autobusa i dva automobila na autoputu na zapadu Indije poginulo je najmanje 17 ljudi, a 35 je povređeno. U sudaru autobusa i dva automobila na autoputu na zapadu Indije poginulo je najmanje 17 ljudi, a 35 je povređeno, saopštila je policija… »