Izvor: Al Jazeera/Balkan arhiva vesti 21.06.2016

Tomislav Karamarko podnio ostavku

Al Jazeera 21.06.2016
Šef Hrvatske demokratske zajednice ostavku podnio na konferenciji za novinare prije sjednice Predsjedništva stranke. Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko podnio je ostavku na tu dužnost. Odluku o napuštanju čela stranke… »

Narodna skupština RS-a odbacila odluku o popisu

Al Jazeera 21.06.2016
NSRS obavezuje predstavnike u institucijama BiH da koriste sva sredstva kako bi se poništila odluka o objavi rezultata popisa. Narodna skupština Republike Srpske odbacila je odluku o objavi rezultata popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini. Na… »

Najavljen razgovor Ivanića i Čovića o SSP-u

Al Jazeera 21.06.2016
Članovi Predsjedništva razgovarat će u srijedu u Banjoj Luci nakon što je Ivanić osporio prihvatanje SSP-a u Predsjedništvu BiH. Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović i Mladen Ivanić razgovarat će sutra u Banjoj Luci o… »

Crna Gora: CANU spreman ispraviti Rječnik

Al Jazeera 21.06.2016
Crnogorski intelektualci, zastupnici Bošnjaka i Albanaca i Mešihat IZ-a zatražili su povlačenje Rječnika zbog uvreda. Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU) spremna je u Rječniku crnogorskog književnog i narodnog jezika ispraviti sve sporne… »

Mogherini Thaciju: Riješite granični spor sa CG

Al Jazeera 21.06.2016
EU traži da Kosovo ratificira sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom prije vizne liberalizacije. Predsjednik Kosova, Hashim Thaci tokom boravka u Briselu sastao se s visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosu politiku Evropske unije, Federicom… »

Vučić najavio otpuštanje 7.000 radnika

Al Jazeera 21.06.2016
MMF očekuje da će rast BDP-a iznositi 2,5 posto i kaže da se otpuštanja u javnom sektoru provode po planu. Misija Međunarodnog monetarnog fonda završava posjetu Srbiji, nakon čega se očekuje ocjena četvrte i pete revizije stand-by aranžmana od… »

Pet žrtava u prevrtanju autobusa kod Aleksinca

Al Jazeera 21.06.2016
Do nesreće je došlo kada je autobus slovačkih registarskih oznaka sletio s kolovoza na autoputu Niš - Beograd. Pet osoba je poginulo, a 26 povrijeđeno u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u utorak rano ujutro u mjestu Bobovište na autoputu Niš… »

Hercegovina: Sistem zdravstva na izdisaju

Al Jazeera 21.06.2016
Do jula bi se trebalo riješiti upravljanje Zavodom zdravstvenog osiguranja HNK-a, ili će plate medicinskih radnika biti upitne. Prošli su svi rokovi za dogovor Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine i Stranke demokratske akcije o… »

Vježba specijalaca RS-a uznemirila Srebreničane

Al Jazeera 21.06.2016
SDA poziva međunarodne institucije da zaštite povratnike u RS, rekavši da se radi o demonstraciji sile entitetskog MUP-a. Niko ne spori da nadležne institucije trebaju vršiti provjere i obuke svojih uposlenika, ali kada bez znanja upadnu u selo gdje… »

Svaki drugi stanovnik regije za odlazak u EU

Al Jazeera 21.06.2016
Nezadovoljstvo institucijama, nepovjerenje u državu i loša ekonomska situacija zajedničko je za sve zemlje regije. Velika stopa nezaposlenosti i loša ekonomska situacija, problemi su na koje ukazuje godišnje istraživanje Balkanskog barometra koje je… »