Izvor: Al Jazeera/Svet arhiva vesti 21.06.2016

Video: Priveden mladić zbog 'pokušaja ubistva Trumpa'

Al Jazeera 21.06.2016
Na skupu u Las Vegasu priveden mladić jer je pokušao razoružati tajnog agenta s 'namjerom da ubije Donalda Trumpa'. Na skupu Donalda Trumpa, najizglednijeg kandidata republikanaca na predsjedničkim izborima u SAD-u, u Las Vegasu je priveden… »

Njemački sud odbacio žalbu Erdogana

Al Jazeera 21.06.2016
Turski lider se žalio na odluku nižeg suda i odbijanje njegove tužbe protiv direktora izdavačke kuće 'Axel Springer'. Njemački Apelacioni sud saopćio je u utorak kako je odbacio žalbu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na odluku nižeg… »

Smrtonosni napad na jordanske vojnike

Al Jazeera 21.06.2016
U eksploziji automobila bombe na granici sa Sirijom poginulo je šest, a ranjeno nekoliko jordanskih vojnika. Šest jordanskih vojnika poginulo je nakon što je automobil bomba eksplodirao blizu granice te države sa Sirijom, kazali su jordanski… »

Novi sukobi u francuskoj 'Džungli'

Al Jazeera 21.06.2016
Policija ispalila suzavac na izbjeglice i migrante u Calaisu, na sjeveru Francuske. Stotine izbjeglica i migranata sukobile su se s policijom na putu u blizini prihvatnog kampa, poznatog kao "Džungla", u gradu Calaisu, blokirajući saobraćaj u toj luci… »

Evropska unija produžila sankcije Rusiji

Al Jazeera 21.06.2016
Rusija je zauzvrat proglasila embargo na uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz zemalja EU-a. Ambasadori 28 zemalja članica Evropske unije odobrili su produženje sankcija Rusiji za još šest mjeseci. Odluka se očekivala u petak pred samit… »

UNICEF: Loša briga o djeci migrantima

Al Jazeera 21.06.2016
U njemačkim prihvatnim centrima loše se brine o migrantskoj djeci, saopćio je UNICEF u izvještaju. UNICEF je saopćio da djeca migranti u Njemačkoj nemaju adekvatan zdravstveni tretman, a u velikim centrima za prihvat migranata mališani i po pola… »

Video: Smrtonosne poplave u Japanu

Al Jazeera 21.06.2016
Tri osobe su poginule, a još tri se vode kao nestale u poplavama i odronima koji su pogodili južni dio Japana. Izvor: YouTube/KyodoNews Najmanje troje ljudi je poginulo, a troje se vode kao nestali u poplavama i odronima koji su pogodili južni dio… »

U ofanzivi na Falluju ubijeno 2.500 pripadnika ISIL-a

Al Jazeera 21.06.2016
Šef protuterorističkih snaga Iraka nije potkrijepio taj broj, ali je rekao da su 15 posto poginulih bili strani borci. Tijekom jednomjesečne ofenzive u cilju preuzimanja grada Falluje iz ruku oružane skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL)… »

Brexit bi ponovo mogao pokrenuti pitanje nezavisnosti Škotske

Al Jazeera 21.06.2016
Uz Sjevernu Irsku, Škotska je najprivrženiji dio Velike Britanije ideji Europske unije, pokazuju to ankete. Prema njima, u ovom trenutku, više od 70 posto građana Škotske podržava ostanak u EU. Priča o Brexitu mogla bi ponovno pokrenuti i ideje o… »

Istraga protiv francuskih vojnika

Al Jazeera 21.06.2016
Vojnici u Centralnoafričkoj Republici upleteni su u navodne slučajeve seksualnog zlostavljanja djece u toj zemlji. Francusko tužilaštvo je saopćilo kako je otvorilo istragu vezano za dva slučaja nasilja koja su, navodno, počinili francuski vojnici… »