Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 21.06.2016

Bivši potpredsjednik Konga osuđen na 18 godina zatvora

Slobodna Evropa 21.06.2016
Međunarodni krivični sud u Hagu osudio je bivšeg potpredsjednika Konga Žana Pjera Bembu na 18 godina zatvora zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti. Sud osuđuje Žana Pjera Bembu na jedinstvenu kaznu od 18 godina zatvora, rekla je… »

Švedska: Pooštreni propisi za dobijanje azila i spajanje porodica

Slobodna Evropa 21.06.2016
Švedski parlament usvojio je zakone kojima se pooštravaju propisi za dobijanje azila i spajanje porodice u ovoj zemlji u kojoj je tokom prošle godine azil zatražilo 160.000 osoba. Novim propisima uvode se privremene dozvole boravka za neke tražioce… »

U Evropu rikvercom: Tročlano Predsjedništvo BiH u raskoraku

Slobodna Evropa 21.06.2016
Jesu li najviši čelnici Bosne i Hercegovine više zainteresirani za vlastite interese i kratkoročnu političku dobit nego za evropski put i napredak zemlje? Ovo pitanje nameće se nakon svih opstrukcija koje u posljednjih nekoliko dana prijete da… »

Bach: Na Olimpijskim igrama samo 'čisti' atletičari

Slobodna Evropa 21.06.2016
Predsjednik Međunarodnog Olimpijskog komiteta (IOC) Thomas Bach rekao je danas da ruski i kenijski atletičari, koji nisu umiješani u doping skandal, i koji su "čisti" mogu sudjelovati na Igrama u Riu. Bach je poslije sastanka Izvršnog komiteta MOK-a… »

Cameron: Izlazak iz EU je veliki rizik

Slobodna Evropa 21.06.2016
Britanski premijer David Cameron obratio se danas starijim Britancima koji razmatraju glasanje za izlazak iz Evropske unije rekavši im da razmisle o nadi i snovima njihove djece i unučića prilikom donošenja odluke. Cameron je dva dana uoči… »

Josipović: Hrvatska predsjednica si popravlja imidž

Slobodna Evropa 21.06.2016
Susret i razgovori hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i srbijanskog mandatara za sastav nove vlade Aleksandra Vučića u ponedjeljak naišao je na pozitivan odjek u hrvatskoj javnosti. Njezini prethodnici na toj funkciji kažu kako hrvatska… »

Slede li otkazi po političkoj osnovi u javnim preduzećima?

Slobodna Evropa 21.06.2016
Grupa radnika javnih preduzeća i ustanova iz Nove Varoši tvrdi da partija tehničkog premijera Aleksandra Vučića Srpska napredna stranka (SNS) progoni neistomišljenike i da im zato slede otkazi i ako u Opštinskoj upravi i javnim preduzećima nema… »

Afganistan: Talibani oteli desetke putnika

Slobodna Evropa 21.06.2016
Afganistanski talibani presreli su danas konvoj autobusa i automobila i oteli oko 60 putnika, saopćili su službeni izvori. Talibani su kasnije saopćili da su zadržali 27 ljudi, a da su ostale oslobodili. Napad se dogodio u provinciji Helmand… »

SAD: Senat odbacio oštrije mjere za kupnju oružja

Slobodna Evropa 21.06.2016
Američki Senat odbacio je amandmane koji predviđaju strože uvjete za kupovinu oružja, uključujući amandman kojim se ograničava prodaja oružja ljudima koji se nalaze na listi za nadzor zbog moguće povezanosti sa terorizmom. Četiri odbačena… »

Vučić: Vlada Srbije najkasnije do 3. jula

Slobodna Evropa 21.06.2016
Mandatar za sastav vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će vlada biti fomirana u narednih desetak dana, svakako pre međunarodne konferencije u Parizu, koji će biti održan 4. jula. On je naveo da sve mora da bude završeno do 3. jula… »