Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 21.06.2016

Kosovo: Novi mandat Misije EULEX

Slobodna Evropa 21.06.2016
Nakon odluke Saveta da produži mandat Misiji EU za vladavinu prava na Kosovu do 14. juna 2018. god. i razmene pisama između predsednika Hašima Tačija i visoke predstavnice EU, Federike Mogerini, misija EULEX će u partnerstvu sa kosovskim vlastima… »

Neizvesnost nakon tenzija u Skoplju

Slobodna Evropa 21.06.2016
Iz Skoplja piše: Zoran Kuka Prometej je preživeo tešku noć u Skoplju, ali uz podršku policije, na kraju je spasio glavu. Aktivisti Šarene revolucije pokušali su srušiti ovaj spomenik, koji je kad je postavljen nasuprot Skupštine bio skroz nag… »

Ministri EU za produženje sankcija Rusiji

Slobodna Evropa 21.06.2016
Šefovi diplomacija EU složili su se da za još šest mjeseci budu produžene sankcije Rusiji zbog okupacije i ilegalne aneksije ukrajinskog polutoka Krim i podrške Moskve proruskim separatistima na istoku Ukrajine. Konačna odluka biće donesena na… »

BiH: Uhapšena šestorica zbog ratnog zločina

Slobodna Evropa 21.06.2016
Pripadnici SIPA-e su na području Novog Grada (nekadašnji Bosanski Novi) uhapsili šest osoba koje se sumnjiče za ratni zločin. Oni su osumnjičeni da su tokom juna 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije RS i… »

Šerbedžija: Živimo u vremenu bez pobjednika

Slobodna Evropa 21.06.2016
Trideset godina od kada je glumio glavne uloge na prvom Gradu teataru, Rade Šerbedžija je koprodukcijom svog kazališta Ulysses i sarajevskog MESS-a otvorio jubilarni budvanski festival predstavom “Antigona 2000 godina kasnije”. Antički komadi su… »

Bajer: Protivnici EU prećutkuju teške posledice Brexita

Slobodna Evropa 21.06.2016
Bivši direktor Svetske banke i EBRD-a Kurt Bajer ocenio je danas da će EU morati u narednom periodu da deluje kakav god bio ishod referenduma u Velikoj Britaniji i ukazuje da bi istupanje Londona vodilo ka poremećaju poretka u EU, odnosno bio bi… »

Gerasimov: Moskva ispunjava obaveze o prekidu vatre u Siriji

Slobodna Evropa 21.06.2016
Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije Valerij Gerasimov izjavio je da Rusija u potpunosti ispunjava svoje obaveze o prekidu vatre i nacionalnom pomirenju u Siriji. Komentarišući nedavne izjave američkih zvaničnika da Rusija… »

Pametne kućice za ptice u Amstedamu će omogućavati besplatan Wi-Fi

Slobodna Evropa 21.06.2016
Dizajner iz Amsterdama je predložio postavljanje "pametnih" kućica za ptice koje će prolaznicima omogućavati besplatan Wi-Fi, ali samo kada je zrak čist. Cilj je ohrabriti građane da koriste ekološki prihvatljiv prevoz kao što su bicikli. Kućice… »

Posebna sjednica Narodne Skupštine RS o popisu stanovništva

Slobodna Evropa 21.06.2016
Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) o popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini bit će održana danas, potvrdio je predsjednik entitetskog parlamenta Nedeljko Čubrilović. Posebnu sjednicu zatražili su klubovi poslanika SNSD… »

Šaškor: Hrvatska i Srbija stalno na početku

Slobodna Evropa 21.06.2016
Hrvatska predsjednica i srpski premijer održali su u ponedjeljak važne sastanke u istočnoj Slavoniji i Vojvodini, obišli simbolički važna mjesta, susreli se s ljudima, potpisali važne dokumente. Svatko razuman potpisao bi ono što su oni potpisali… »