Za uvođenje dualnog obrazovanja u škole neophodan zakon

Beta 22.06.2016

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je da je preduslov za uvođenje dualnog obrazvanja u školski sistem Srbije uspostavljanje novog regulatornog okvira, saopštila je danas PKS.

Čadež je na međunarodnom kongresu srednjeg stručnog obrazovanja u Vinterturu, u Švajcarskoj, kazao da PKS aktivno učestvuje u kreiranju tog zakona, kao i da je inicijativa za uvođenje dualnog obrazovanja potekla od privrede, zbog manjka odgovarajućih kadrova.

"Jasno definisan i uređen sistem prava i obaveza obezbediće da se mnogo veći broj kompanija i škola uključi u novi model praktične nastave, da se obrazovanje prilagodi potrebama privrede, da kompanije dobiju odgovarajuće kadrove i da se mladi lakše zaposle", rekao je Čadež.

Kako se navodi u saopštenju, Čadež je objasnio da mnoge kompanije ne mogu da rade u više smena, jer imaju osposobljene kadrove samo za jednu smenu, dok druge odlažu proširenje pogona takođe zbog manjka stručnih kadrova.

Čadež je kazao da će se Srbija, u kreiranju novog zakona osloniti na zakone Švajcarske, Nemačke i Austrije, ali ne u potpunosti, jer svaki ima svoje specifinosti.

Skup u švajcarskom gradu Vinterturu "Veštine za prosperitet - podelimo recept za uspeh" priredio je Državni sekretarijat Švajcarske za obrazovanje, istraživanje i razvoj, da bi se razmenila iskustva različitih sistema srednjeg stručnog usavršavanja.

(Beta, 06.22.2016)

Komentari

Povezane vesti »

Politika, najnovije vesti »