Izvor: Dojče vele arhiva vesti 22.06.2016

Balkan strahuje od britanskog referenduma

Dojče vele 22.06.2016
„Dok se Britanci spremaju da se na referendumu izjasne o odlasku ili ostanku u EU, zemlje jugoistočne Evrope strahuju: šta će biti sa njihovim nadama za ulazak u briselski klub u slučaju da ga London napusti…. „'Moj najveći strah je da će se… »

BiH: Jedna zemlja, dva popisa

Dojče vele 22.06.2016
Skuptština RS dala je Agenciji za statistiku BiH rok do 25. juna da promeni odluku o objavljivanju popisa iz 2013. U suprotnom, srpski predstavnici povući će se iz popisnog biroa i objaviti svoje rezultata popisa. Očekivano, Narodna skupština… »

Džihadisti ni izdaleka nisu pobeđeni

Dojče vele 22.06.2016
Više od dve godine su ljudi u Faludži morali da žive pod vladavinom ubilačke bande verskih fanatika tzv. „Islamske države“. Sada je taj grad navodno oslobođen, ali napretka – nema, ocenjuje Rajner Zolih. Teroristi su koristili ljude i kao… »

Krivica i odgovornost

Dojče vele 22.06.2016
Nemci nisu zaboravili napad na Sovjetski Savez od pre 75 godina, čak ni oni rođeni mnogo kasnije. Iz takve nemačke istorije proističe odgovornost, ali ne i otvoreno prihvatanje kada se krši zakon, smatra Feliks Štajner. Praktično ne postoji nijedna… »

So na rusko-nemačku ranu

Dojče vele 22.06.2016
Pre 75 godina nacistička Nemačka je napala SSSR. Ta rana je zacelila, ali danas imamo novu istorijsku krizu i 22. jun 1941. ponovo nam približavaju – na premalu vremensku udaljenost, smatra ruski pisac Viktor Jerofejev. Velik rat – velika glupost… »

Videoblog na severnokorejski način

Dojče vele 22.06.2016
Kako žive i studiraju studenti na jednom elitnom univerzitetu u Pjongjangu? Jedan novi video-blog na Fejsbuk-stranici Univerziteta obećava uvid u svakodnevicu. Ali, video-snimak ne deluje ni malo uverljivo. Crni ekran. Zatim impresivna muzika sa klavira… »