Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 29.06.2016

Konzul Marković: Među žrtvama u Istanbulu nema državljana Srbije

Slobodna Evropa 29.06.2016
Generalni konzul Srbije u Istanbulu Zoran Marković izjavio je za RSE da u ovom trenutku nema informacija da među 36 poginulih i više od 140 povređenih u terorističkom napadu na aerodromu "Ataturk" u Istanbulu ima državljana Srbije. Za sada se zna da… »

Turska: Dan žalosti zbog napada u Istanbulu

Slobodna Evropa 29.06.2016
Turska je u srijedu proglasila Dan žalosti nakon terorističkog samoubilačkog napada na međunarodnom aerodromu "Ataturk" u Istanbulu u utorak kasno uveče, u kome je 41 osoba poginula dok je 239 lica povrijeđeno. Strahuje se da bi broj poginulih mogao… »

Rezolucija o srebreničkom genocidu u Skupštini Srbije

Slobodna Evropa 29.06.2016
Poslaničke grupe Liberalno demokratska partija - Stranka demokratske akcije Sandžaka i Liga socijademokrata Vojvodine - Zelena stranka, odnosno jedanaest poslanika, potpisale su i u skupštinsku proceduru uputile Predlog rezolucije o genocidu u… »

Crna Gora uputila protestnu notu Kosovu

Slobodna Evropa 29.06.2016
Crnogorsko Ministarstvo spoljnih i evropskih intgracija uputilo je protestnu notu Prištini zbog postavljanja zastave Albanije i table sa natpisima “Republika Kosovo” i “Dobro došli”, koju su poslanici kosovskog opozicijskog pokreta… »

Informatika ostaje izborni predmet za osnovce

Slobodna Evropa 29.06.2016
Informatika ni sledeće školske godine neće biti obavezan predmet u osnovnim školama, odlučio je Nacionalni prosvetni savet Srbije. Ministarstvo prosvete se snažno zalagalo za ideju da na početku 21. veka, kada je praktično ceo svet kompjuterizovan… »

Srbija: 11 poslanika za rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Slobodna Evropa 29.06.2016
Poslaničke grupe Liberalno demokratska partija - Stranka demokratske akcije Sandžaka i Liga socijademokrata Vojvodine- Zelena stranka, odnosno 11 poslanika, potpisale su i u proceduru Skupštine Srbije uputile Predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici… »

SAD pred ratifikacijom protokola o ulasku Crne Gore u NATO

Slobodna Evropa 29.06.2016
SAD su obavijestile crnogorsku Vladu da je Bijela kuća dala pozitivno mišljenje o Protokolu o pristupanju Crne Gore Sjeveroatlantskom savezu i pozvala Senat da pokrene ratifikaciju Protokola. Predsjednik Baraka Obama u pismu Kongresu naveo je da Bijela… »

SAD i EU: Idući dan važni za prosperitet BiH

Slobodna Evropa 29.06.2016
Događaji u sljedećih nekoliko dana "mogli bi imati dalekosežne posljedice na prosperitet i sigurnost BiH tokom narednih deset godina", navodi se u zajedničkoj izjavi ambasadorice SAD-a u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack i šefa Delegacije EU i… »

Priština: Gavriću 13 godina zatvora

Slobodna Evropa 29.06.2016
Osnovni sud u Prištini proglasio je Slobodana Gavrića krivim i osudio ga na 13 godina zatvora zbog pripreme terorističkih dela. Gavrić je uhapšen 26. decembra 2014. u Prištini nakon što je u njegovom vozilu beogradskih registracija pronađeno 12… »

Ukrajina: Poginuo operski pjevač na istoku zemlje

Slobodna Evropa 29.06.2016
Poginuo je ukrajinski operski pjevač koji je prije dvije godine napustio Parišku operu kako bi se borio protiv proruskih separatista na istoku Ukrajine. Smrt Vasila Slipke potvrdio je stalni predstavnik Ukrajine pri Vijeću Evrope Dmitro Kuleba na svom… »