Izvor: Dojče vele arhiva vesti 16.07.2016

Pokušaj puča u Turskoj

Dojče vele 16.07.2016
Nakon što je deo turske vojske izvršio pokušaj puča i proglasio ratno stanje, turski predsednik Erdogan je saopštio da je vlada ponovno uspostavila kontrolu nad situacijom i proglasio pokušaj puča propalim. Nakon što je deo turske vojske izvršio… »

Državni neprijatelj broj 1.

Dojče vele 16.07.2016
Još dok je puč bio u toku, turska vlada je za pokušaj prevrata u zemlji optužila propovednika Fetulaha Gulana koji živi u SAD. On je te optužbe kategorički odbacio i osudio puč. Ko je Fetulah Gulen? Fetulah Gulen je „kategorički“ odbacio… »

Erdogan će biti surov

Dojče vele 16.07.2016
Neuspeli puč protiv Erdogana će ojačati njegovu poziciju, smatra stručnjak za Bliski istok Mihael Liders. Predsednik Turske bi pokušaj puča mogao da iskoristi da se obračuna sa svojim protivnicima i kritičarima. DW: Gospodine Liders, kako… »

Poziv na mir i osuda pokušaja puča

Dojče vele 16.07.2016
Političari iz celog sveta su uznemireni zbog pokušaja vojnog puča u Turskoj. U prvim reakcijama izražavaju zabrinutost za demokratiju i pozivaju sukobljene strane na razboritost. Nemačka kancelarka Angela Merkel je vladu u Ankari upozorila da ne… »

Govor mržnje i zaštita poretka

Dojče vele 16.07.2016
U Nemačkoj je policija prvi put izvela masovni pretres stanova ljudi - zbog poruka koje su objavili na društvenim mrežama. To je pokrenulo nove diskusije o slobodama na internetu. Nemačka policija sve revnosnije kontroliše internet i posebno… »

Šta donosi referendum u Republici Srpskoj?

Dojče vele 16.07.2016
Opozicija je podrškom referendumu o Danu RS zadala sebi završni udarac, smatraju analitičari. Traži se reakcija međunarodne zajednice. Većina je stava da je referendum trebalo održati nakon izbora. Nakon što je skupština u Banjaluci usvojila… »

"Nemačka je nešto manje u opasnosti"

Dojče vele 16.07.2016
I u Njemačkoj postoji opasnost od terorističkog napada. Ona nije međutim tako velika kao u Francuskoj, izjavio je ekspert za islam Gido Šteinberg u intervjuu za DLF. DLF: Gospodine Štajnberg, u kojoj meri je napad u Nici bio iznenađenje, s obzirom… »

Vozila kao terorističko oružje

Dojče vele 16.07.2016
Poslednjih godina atentatori sve češće koriste automobile kao sredstvo za ubijanje. Gaze ljude koji čekaju na autobuskoj stanici ili se ciljano zaleću u masu ljudi. U napadima je korišćen čak i bager. Da li su atentatora sa šetališta u Nici… »

Bespomoćno društvo

Dojče vele 16.07.2016
U sve manjim vremenskim razmacima su obični građani meta islamističkog terora. To bi moglo ugroziti kulturu otvorene demokratije, smatra glavni urednik DW Aleksander Kudašef. Teror, islamistički teror, odavno se pretvorio u noćnu moru. Otvorena… »

Crnogorski samuraji

Dojče vele 16.07.2016
Najvažnije pitanje na predstojećim izborima nije da li će posle njih Đukanović opet organizovati većinu ili opozicija uhvatiti kakav-takav zajednički ritam. Osnovno pitanje jeste: da li će na izborima opet glasati Dino? Dina sam upoznao u… »