Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 16.07.2016

Nica: Francuska policija uhapsila tri osobe

Slobodna Evropa 16.07.2016
Francuska policija rano jutros uhapsila je tri osobe u vezi sa istragom o terorističkom napadu izvršenom u četvrtak, 14. jula, u večernjim časovima u Nici kada su poginule 84 osobe, izjavili su policijski izvori. Izvor kaže da su hapšenja izvršena… »

Prijevremeni hrvatski parlamentarni izbori 11. rujna

Slobodna Evropa 16.07.2016
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović odlučila je u subotu da će se prijevremeni parlamentarni izbori održati u nedjelju, 11. rujna. U Hrvatskoj će se izbori održati u nedjelju, 11. rujna, u hrvatskim diplomatsko-konzularnim… »

IDIL tvrdi da je napadač iz Nice vojnik te organizacije

Slobodna Evropa 16.07.2016
Muškarac koji je vozio kamion gotovo dva kilometra kroz masu ljudi na šetalištu u Nici je "vojnik" militantne organizacije Islamska država Iraka i Levanta (IDIL), javila je novinska agencija Amak, bliska toj terorističkoj organizaciji. Agencija Amak… »

Zabrinutost zbog Turske i na Zapadnom Balkanu

Slobodna Evropa 16.07.2016
Pokušaj državnog udara u Turskoj izazvao je posebnu pažnju u zemljama Zapadnog Balkana, sa kojim turska ima sve jače ekonomske odnose i sa kojim je i imala diplomatske inicijative. U vladi Srbije tokom noći je održan sastanak koji je premijer… »

'Rastakanje duše', knjiga koja ne upire ni u koga, a optužuje svakoga

Slobodna Evropa 16.07.2016
Nadavno je promovisana knjiga "Rastakanje duše" stručnjaka u oblasti krivičnog prava i tranzicijske pravde Gorana Šimića. Knjiga je inspirirana životnim pričama i sudbinama žrtava seksualnog nasilja. Napisana je jednostavno, kako bi svatko mogao… »

Balkan o državnom udaru: Vreme izazova za tursku demokratiju i vlast

Slobodna Evropa 16.07.2016
Pokušaj državnog udara u Turskoj, u zemljama Zapadnog Balkana je, čini se, ozbiljno shvaćen. U Srbiji je zasedao Biro za bezbednost, a u Bosni i Hercegovini Udarna grupa za borbu protiv terorizma. Iz regiona je, kao podrška Vladi Republike Turske… »

Reakcije u svetu: Ojačani Erdogan biće još problematičniji za Zapad

Slobodna Evropa 16.07.2016
Pozicija predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana će svakako biti ojačana nakon neuspelog vojnog puča, podstičući njegove težnje za apsolutnom vlašću, što će samo zaoštriti probleme koji su i bili povod za akciju dela armije – ocenjuju… »

Turski kratkotrajni puč

Slobodna Evropa 16.07.2016
Autor: Abbas Džavadi, regionalni urednik za Aziju na Radiju Slobodna Evropa (Preveo: Nedim Dervišbegović) Bio je to "klasični turski" pokušaj puča: organizovan od malog dijela vojske i bez ikakve veze sa širom populacijom. Ipak, postepeno, vladine… »

Ko je Gulen?

Slobodna Evropa 16.07.2016
Turski lideri tvrde da takozvana “državna sjenka” stoji iza pokušaja državnog udara u Turskoj, što je kodni naziv za pokret turskog religijskog vođe Fetulaha Gulena. Ko je zapravo Gulen? Autor: Charles Recknagel Turski predsjednik Redžep Tajip… »

Egipat blokirao da SB UN osudi nasilje u Turskoj

Slobodna Evropa 16.07.2016
Egipat je blokirao da Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija u subotu osudi nasilje i nerede u Turskoj, javlja Reuters. Egipat se naime usprotivio izjavi u kojoj se sve strane pozivaju “da poštuju demokratski izabranu vladu Turske.” U nacrtu… »