Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 17.07.2016

U Turskoj uhapšeno 6.000 ljudi

Al Jazeera 17.07.2016
Nakon pokušaja vojnog udara, uhapšen je i komandant zračne baze Incirlik, koju koalicija koristi za udare na ISIL. Grčki premijer Alexis Tsipras razgovarao je s turskim premijerom Binalijem Yildirimom i kazao da je započet proces deportacije osmorice… »

Jerevan: Okončana talačka kriza u zgradi policije

Al Jazeera 17.07.2016
Naoružana grupa armenskih opozicionara tražila je oslobađanje njihovog bivšeg komandanta. Armenske specijalne snage uspjele su da oslobode taoce iz zgrade policije na periferiji Jerevana u koju su jutros upali naoružani opozicionari. Napadači su… »

Gulen: Poštovao bih presudu o izručenju Turskoj

Al Jazeera 17.07.2016
Fethullah Gulen izjavio da nije pretjerano zabrinut zbog zahtjeva za izručenje, ali bi podržao moguću odluku vlasti SAD-a. Turski imam Fethullah Gulen, kojeg turske vlasti optužuju da je organizirao neuspjeli pokušaj vojnog udara, izjavio je da bi… »

Mediji: Erdogan bio na meti pučista

Al Jazeera 17.07.2016
Najmanje dva borbena aviona F-16 letjela su u blizini predsjednikovog aviona na putu ka Istanbulu u noći pokušaja vojnog udara. U noći pokušaja vojnog udara u Turskoj piloti dva borbena aviona imali su na nišanu letjelicu u kojoj je bio predsjednik… »

Plenković na čelu HDZ-a: Vratiti povjerenje birača

Al Jazeera 17.07.2016
Europarlamentarac Plenković bio je jedini kandidat za novog predsjednika stranke, kaže da je spreman postati i predsjednik Vlade. Andrej Plenković izjavio je nakon unutarstranačikih izbora u Hrvatskoj demokratskoj zajednici na kojim je izabran za… »

Video: Veliki požar u zgradi u Meki

Al Jazeera 17.07.2016
Vatra progutala zgradu u izgradnji, dim se širi ulicama, a na cestu padaju dijelovi građevine. Veliki požar izbio je na gradilištu stambene zgrade u Meki. Vatrogasci pokušavaju da ugase vatru kako se ne bi proširila na druge zgrade, izvještavaju… »

Baton Rouge: Policajci ubijeni u pucnjavi

Al Jazeera 17.07.2016
Tri policajca ubijena, nekoliko ranjeno u Baton Rougeu u Louisiani, gdje je ubistvo Afroamerikanca izazvalo proteste. Tri policajca ubijena su u pucnjavi u Baton Rougeu u Louisiani, a još trojica ranjena, javio je reporter Al Jazeere Ivica Puljić. Kako… »

Donji Srb: Pritvoren predsjednik pravaša

Al Jazeera 17.07.2016
Osmero pripadnika A-HSP-a jutros je privedeno jer su odbili napustiti javnu površinu uz antifašistički spomenik. Od osmorice privedenih članova Autohtone Hrvatske stranka prava ( A-HSP) u Donjem Srbu, policija je, nakon informativnog razgovora… »

Davutoglu za AJB: Bande nikada neće pobijediti

Al Jazeera 17.07.2016
U ekskluzivnom razgovoru za Al Jazeeru, bivši turski premijer kaže da ne može i neće biti novih pokušaja vojnih udara u Turskoj. Propali pokušaj vojnog udara u Turskoj znak je svima onima koji bi pokušali nešto slično u budućnosti da neće… »

Sigurnost sve bitnija turistima sa Balkana

Al Jazeera 17.07.2016
Omiljena destinacija za ljetovanje Hrvatima, Bosancima i Slovencima i dalje Hrvatska, u Srbiji drastičan pad putovanja u Tursku. Piše: Tomislav Šoštarić Počela je špica ljetne turističke sezone i regija je krenula na ljetovanje. Turističke… »