Balkan arhiva vesti 20.07.2016

Tači položio cveće na spomenik srpskim žeteocima

Slobodna Evropa 20.07.2016
Predsednik Kosova Hašim Tači danas je položio cveće na spomenik 14 srpskih žetelaca, koji su ubijeni odmah nakon završetka rata, pre 17 godina u selu Gracko, kod Lipljana. „Danas se sa bolom molim i izražavam još jednom žal za sve žrtve tokom… »

Pucnjava u Bijeljini: Ubijen Siniša Glamočanin (30) osumnjičen Mile R.!

Kurir 20.07.2016
BIJELJINA - U Bijeljini je u ulici Hajduk Veljka hicima iz vatrenog oružja ubijen Siniša Glamočanin. U policiji se nezvanično saznaje da je ubica Mile R. za kojim se još uvek traga. Ubica je pobegao sa mesta događaja u crnom džipu koji je pripadao… »

Orešković: Hrvatska nije popustila Srbiji

RTV 20.07.2016
ZAGREB - Hrvatski premijer Tihomir Orešković rekao je danas da hrvatska vlada u vezi s otvaranjem poglavlja 23 i 24 nije ništa popustila Srbiji, jer su, kako je naveo, vrlo transparentni uslovi koje ta zemlja treba da ispuni u pregovorima s Evropskom… »

"U toku sandžaklizacija severa Crne Gore"

Vesti online 20.07.2016
U opštini Rožaje u severnom delu Crne Gore sve je više vehabističkih i drugih oblika obrazovanja islamskih vernika, piše podgorički list "Pobjeda“. - Ni za jednu od tih "institucija", niti je tražen, niti je dobijen bilo kakav zvaničan… »

Makedonija: Uhapšeni prokrijumčarili 550 migranata...

RTV 20.07.2016
SKOPLJE - Makedonska policija uhapsila je 19 osoba, među kojima pet policajaca, osumnjičenih za krijumčarenje migranata, pljačke i krijumčarenje oružja i droge, saopštili su danas makedonski zvaničnici. "Ta grupa je počela da operiše početkom… »

Kovač: Oštre protivmere ako Srbija nekog uhapsi

RTS 20.07.2016
Zvaničnici odlazeće vlade u Zagrebu ne odustaju od zahteva da Srbija povuče zakon o univerzalnoj jurisdikciji, a ministar spoljnih poslova Miro Kovač rekao je da bi Hrvatska primenila oštre kontramere ukoliko bi Srbija uhapsila nekog hrvatskog… »

Političke igre bez granica, javni emiteri bez novca

Slobodna Evropa 20.07.2016
Opstanak javnih servisa u Bosni i Hercegovini potpuno je neizvjestan nakon odluke Predstavničkog doma Parlamenta BiH da ne podrži izmjene Zakona o RTV sistemu. Te izmjene su podrazumjevale naplatu RTV takse putem računa za električnu energiju. Odluka… »

Mladićeva obrana traži obustavu potupka u Hagu

Slobodna Evropa 20.07.2016
Obrana nekadašnjeg zapovjednika Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića zatražila je obustavu postupka pred Haškim tribunalom zbog “sistemske pristrasnosti” ovog suda, prenosi Balkanska istraživačka mreža (BIRN). Mladićevi advokati su… »

Hrvatski ministar: Sankcije za Srbiju prekrši li dogovor

Slobodna Evropa 20.07.2016
Ministar obrane u tehničkoj vladi Hrvatske Josip Buljević u srijedu je izjavio kako će Hrvatska znati zaštiti svoje interese i da će, ako Srbija ne bude poštovala dogovoreno u vezi s pregovaračkim poglavljima 23 i 24, to sankcionirati… »

Petir: Na srpskom spisku 300 hrvatskih branitelja

RTS 20.07.2016
Na srpskom spisku nalazi se oko 300 hrvatskih branitelja, izjavila je gostujući na HRT-u, hrvatska poslanica u Evropskom parlamentu Marijana Petir. Smatra da je Hrvatska trebalo Srbiji da uslovi nastavak evropskog puta određene članove zakona o… »