Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 20.07.2016

Velika Britanija odustala od planiranog predsedavanja EU 2017.

Slobodna Evropa 20.07.2016
Britanska premijerka Tereza Mej obavestila je predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska da Velika Britanija odustaje od preuzimanja rotirajućeg predsedavanje Evropskom unijom, saopštila je britanska vlada, a prenosi Rojters. London je trebalo da… »

Dubai: Požar u neboderu od 75 katova

Slobodna Evropa 20.07.2016
U stambenom neboderu od 75 katovau Dubaiju danas je izbio požar, javila je agencija Reuters, pozivajući se na izjave svedoka. Ovo je, kako navodi agencija, peti požar u višekatnicama u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u posljednjih nekoliko godina… »

Francuska: Poslanici Donjeg doma za produženje vanrednog stanja

Slobodna Evropa 20.07.2016
Donji dom Francuskog parlamenta glasao je jutros s ogromnom većinom za produženje vanrednog stanja na još šest meseci posle prošlonedeljnog masakra u Nici, a popodne će o tome glasati i gornji dom, Senat. Vanredno stanje je bilo na snazi od… »

Štajnmajer: Tramp pretnja po američku i svetsku bezbednost

Slobodna Evropa 20.07.2016
Kandidat Republikanske stranke za predsednika SAD Donald Tramp predstavlja pretnju po američku i svetsku bezbednost zbog svoje "politike straha i izolacije", izjavio je danas nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer. On je u pisanom… »

Tači položio cveće na spomenik srpskim žeteocima

Slobodna Evropa 20.07.2016
Predsednik Kosova Hašim Tači danas je položio cveće na spomenik 14 srpskih žetelaca, koji su ubijeni odmah nakon završetka rata, pre 17 godina u selu Gracko, kod Lipljana. „Danas se sa bolom molim i izražavam još jednom žal za sve žrtve tokom… »

Hamond: Banka Engleske mora odgovoriti na šok zbog Brexita

Slobodna Evropa 20.07.2016
Novi britanski ministar finansija Filip Hamond izjavio je da Banka Engleske (BoJ) mora da odgovori na ekonomski "udar" koji proizlazi od izlaska zemlje iz Evropske unije. "Prvi odgovor na ovu vrstu šoka mora da bude monetarni odgovor Banke Engleske"… »

Makedonija: Privođenja zbog krijumačerenja ljudima

Slobodna Evropa 20.07.2016
Makedonska policija saopćila je danas da je privela 19 osoba, medju kojima ima i policajaca, pod sumnjom da su se bavili krijumčarenjem migranata, razbojništvom i švercom droge. Organizatori te kriminalne grupe su tri osobe iz Velesa, od kojih je… »

Političke igre bez granica, javni emiteri bez novca

Slobodna Evropa 20.07.2016
Opstanak javnih servisa u Bosni i Hercegovini potpuno je neizvjestan nakon odluke Predstavničkog doma Parlamenta BiH da ne podrži izmjene Zakona o RTV sistemu. Te izmjene su podrazumjevale naplatu RTV takse putem računa za električnu energiju. Odluka… »

Mladićeva obrana traži obustavu potupka u Hagu

Slobodna Evropa 20.07.2016
Obrana nekadašnjeg zapovjednika Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića zatražila je obustavu postupka pred Haškim tribunalom zbog “sistemske pristrasnosti” ovog suda, prenosi Balkanska istraživačka mreža (BIRN). Mladićevi advokati su… »

Hrvatski ministar: Sankcije za Srbiju prekrši li dogovor

Slobodna Evropa 20.07.2016
Ministar obrane u tehničkoj vladi Hrvatske Josip Buljević u srijedu je izjavio kako će Hrvatska znati zaštiti svoje interese i da će, ako Srbija ne bude poštovala dogovoreno u vezi s pregovaračkim poglavljima 23 i 24, to sankcionirati… »