Deficit budžeta Srbije 3,9 milijardi dinara

Beta 26.07.2016

Budžet Srbije u junu je imao suficit od 7,4 milijardi dinara, dok je deficit budžeta u prvoj polovini ove godine iznosio 3,9 milijardi dinara, objavilo je danas Ministarstvo finansija.

Kako se navodi, deficit budžeta u prvih šest meseci, uključujući i projektne zajmove, iznosio je 15,4 milijardi dinara.

Kapitalni rashodi finansirani iz projektnih zajmova veći su u periodu od januara do juna 2016. godine za 4,6 milijardi dinara, u odnosu na isti period prethodne godine.

U junu ove godine su prihodi budžet iznosili 94,6 milijardi dinara, a rashodi su bili 87,2 milijardi dinara.

Poreski prihodi su iznosili 85,1 milijardi dinara.

"U junu se uplaćuje porez na dobit pravnih lica prema godišnjem obračunu tako da je prihod u ovom mesecu znatno viši u odnosu na ostale mesece. Naplaćeni prihod u junu ukazuje da će ovogodišnji iznos poreza na dobit premašiti planirani budžetski iznos", navodi Ministarstvo finansija.

Po osnovu PDV-a u junu je naplaćeno 33,7 milijardi dinara, dok je od akciza prikupljeno je 25,2 milijardi dinara.

"U julu se utvrđuju novi iznosi akciza na duvanske proizvode što je rezultiralo povećanim uvozom i proizvodnjom u prethodnom periodu i većim prilivom akciza po ovom osnovu", navodi se u saopštenju.

Prihod po osnovu poreza na dohodak je nešto viši u odnosu na prethodne mesece zbog početka uplata godišnjeg poreza na dohodak. Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 8,4 milijardi dinara, a po osnovu donacija uplaćeno je 1,2 milijardi dinara.

Najveće stavke na rashodnoj strani su bili rashodi za zaposlene i transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO), tako da je na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 19 milijardi dinara.

Na nivou opšte države u prvih šest meseci je zabeležen deficit u iznosu od 18,2 milijardi dinara, dok je programom sa MMF predviđen deficit od 78,3 milijardi dinara. U junu je ostvaren budžetski suficit u iznosu od 6,4 milijardi dinara.

Državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva, Putevi Srbije i Koridori Srbije, u najvećoj meri se finansiraju iz kredita pa je njihov ukupan deficit na kraju juna iznosio 10 milijardi dinara.

(Beta, 07.26.2016)

Ključne reči

Komentari

Povezane vesti »

Ekonomija, najnovije vesti »