Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 26.07.2016

Švedska: Muškarac upucan u tržnom centru u Malmeu

Slobodna Evropa 26.07.2016
Nepoznati napadač ranio je muškarca u tržnom centru u švedskom gradu Malmeu, saopštila je policija. Policija grada Malmea saopštila je da je žrtva pogođena hicem iz vatrenog oružja u nogu i prebačena je u bolnicu. Njegovo zdravstveno stanje za… »

Jedna osoba podlegla povredama nakon eksplozije u maglajskoj fabrici

Slobodna Evropa 26.07.2016
U fabrici Natron Hayat u Maglaju dogodila se eksplozija u kojoj je povrijeđeno šest radnika, a prema posljednjim informacijama jedan od njih je podlegao povredama u zeničkoj bolnici. Četiri radnika su zadobila lakše tjelesne povrede, a jedan teže i… »

Reis IZ Crne Gore: Jak uticaj Gulena u zemljama Balkana

Slobodna Evropa 26.07.2016
Reis Islamske zajednice (IZ) Crne Gore Rifat Fejzić nazvao je pokušaj državnog udara u Turskoj "zlom koje je moglo da nanese veliku štetu i izrodi još jedno veliko ratište u svijetu". Fejzić je u današnjem intervjuu podgoričkoj televiziji "Atlas"… »

Zvezde liberalnog krila stranke snažno uz Hilari Klinton

Slobodna Evropa 26.07.2016
Piše: Alen Mlatišuma, Glas Amerike, VOA Svi šavovi po kojima je moguće dijeliti Demokratsku stranku mogli su se jasno vidjeti tokom prvog dana Nacionalne stranačke konvencije u Filadefiji. Pristalice liberalne frakcije bliske senatoru Berniju… »

Srbija uputila protestnu notu Hrvatskoj zbog Stepinca

Slobodna Evropa 26.07.2016
Ministarstvo vanjskih poslova Srbije uručilo je danas protestnu notu ambasadoru Hrvatske u Beogradu Gordanu Markotiću zbog poništavanja osuđujuće presude izrečene protiv Alojzija Stepinca, koju smatra rehabilitacijom fašizma i ustaške NDH. U noti… »

Somalija: Najmanje sedmoro mrtvih u eksplozijama na aerodoromu

Slobodna Evropa 26.07.2016
Najmanje sedam osoba je poginulo u dve eksplozije koje su se dogodile na glavnom ulazu aerodroma u Mogadišu, saopštila je somalijska policija, prenosi BBC. Iznad tog područja, gde se nalazi i baza mirovnih snaga Afričke unije, uzdiže se gust dim… »

Turska ambasada na Kosovu zatražila mjere protiv kosovskog novinara

Slobodna Evropa 26.07.2016
Turska ambasada na Kosovu pozvala je vladu te zemlje da preduzme mjere protiv kosovskog novinara zbog šaljivih komentara objavljenih na Facebook-u, povodom neuspješnog vojnog udara u Turskoj, prenosi Reuters. Novinar i urednik portala Gazeta Express… »

Srbija će uputiti Hrvatskoj protesnu notu zbog Stepinca

Slobodna Evropa 26.07.2016
Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će Hrvatskoj biti upućena protestna nota zbog rehabilitacije fašizma, poslije odluke suda da u cjelosti poništi presudu hrvatskom kardinalu iz Drugog svjetskog rata Alojziju Stepincu… »

Japan: Napadač nožem usmrtio 19 i ranio 45 osoba

Slobodna Evropa 26.07.2016
Najmanje 19 osoba, kako javljaju mediji, je ubijeno a 45 ranjeno, kada je muškarac u japanskom gradu Sagamihara, u blizini Tokija, napao nožem ljude, koji su smešteni u jednoj ustanovi za zbrinjavanje invalida i nemoćnih osoba. Policija je, za sada… »

Širi se požar oko Los Anđelesa

Slobodna Evropa 26.07.2016
Veliki požar sjeverno od Los Anđelesa proširio se na oko 90 kvadratnih kilometara, ali ga vatrogasci sve više suzbijaju. Američki zvaničnici su naveli da je u utorak ujutro bilo pod kontrolom 25 posto vatrenog fronta. Odluke o evakuaciji 10.000… »