Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 19.08.2016

Usain Bolt odbranio zlato i na 200 metara

Al Jazeera 19.08.2016
Ako osvoji zlato i u štafeti 4x100 metara, sprinter sa Jamajke će imati devet zlatnih medalja i izjednačiti se s Carlom Lewisom i Paavom Nurmijem. Ono što je učinio na 100 metara, osvojivši na Igrama u Rio de Janeiru svoje treće uzastopno… »

Sara Kolak donijela Hrvatskoj zlato u bacanju koplja

Al Jazeera 19.08.2016
Sara Kolak je u Rio de Janeiru osvojila peto zlato i ukupno devetu medalju za Hrvatsku, čime su im to najuspješnije Igre. Hrvatska atletičarka Sara Kolak postala je pobjednica na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, po drugi put u dva dana popravivši… »

Vučić će tražiti od Dodika da odustane od referenduma

Al Jazeera 19.08.2016
Al Jazeeri je iz diplomatskih izvora potvrđeno da će premijer Srbije od predsjednika bh. entiteta Republika Srpska tražiti odustajanje od referenduma o Danu RS-a. Premijer Srbije Aleksandar Vučić zatražit će od predsjednika bh. entiteta Republika… »

Video: Rusi s mora ispaljuju rakete u Siriju

Al Jazeera 19.08.2016
Ruski ratni brodovi u Sredozemnom moru ispalili su tri krstareće rakete na položaje boraca grupe Front al-Nusra. Ispaljivanje raketa na položaje Fronta al-Nusra [YouTube/Минобороны России] Ruski ratni brodovi u Sredozemnom moru ispalili… »

Putin: Moskva ne planira prekid odnosa sa Kijevom

Al Jazeera 19.08.2016
Putin predsjedava sastankom Vijeća sa sigurnost na Krimu u vrijeme povećanih napetosti između Moskve i Kijeva. Moskva ne planira prekinuti odnose sa Kijevom, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin i poručio da se nada da će u ukrajinskim… »

Vučić: Utvrditi imena Srba stradalih u NDH

Al Jazeera 19.08.2016
Premijer Srbije kazao kako ta država nikom i nikad neće dozvoliti Jasenovac, Jadovno, ali ni 'Oluju'. Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras kako pred institucijama Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska stoji zadatak… »

Šef Trumpove kampanje podnio ostavku

Al Jazeera 19.08.2016
Paul Manafort je u središtu kontroverze, jer je dugo bio savjetnik ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča. Paul Manafort, šef kampanje republikanskog kandidata za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa, podnio je ostavku na tu… »

SAD ipak platio Iranu 400 miliona dolara za taoce

Al Jazeera 19.08.2016
Početkom ovog mjeseca Washington je negirao da je Islamskoj Republici isplatio 400 miliona dolara kao otkupninu za petero talaca. Administracija predsjednika Baracka Obame objavila je da su Sjedinjene Američke Države platile 400 milijuna dolara u… »

Meksička policija smaknula 22 pripadnika narkokartela

Al Jazeera 19.08.2016
U jednoj akciji u maju 2015. godine meksička policija mučila je i brutalno ubila 22 ljudi povezanih s narkokartelima. Meksička savezna policija mučila je i smaknula 22 osobe u maju 2015. godine, u akciji koja se vodila protiv pripadnika lokalnog… »

Potvrđen imunitet UN-a po tužbi za koleru

Al Jazeera 19.08.2016
UN priznaje da su mirovnjaci možda djelomično odgovorni za epidemiju na Haitiju, koja je odnijela 10.000 života. Američki sud potvrdio je imunitet Ujedinjenih naroda od tužbi da su mirovne snage odgovorne za epidemiju kolere na Haitiju prije šest… »