Izvor: Al Jazeera/Svet arhiva vesti 19.08.2016

Video: Rusi s mora ispaljuju rakete u Siriju

Al Jazeera 19.08.2016
Ruski ratni brodovi u Sredozemnom moru ispalili su tri krstareće rakete na položaje boraca grupe Front al-Nusra. Ispaljivanje raketa na položaje Fronta al-Nusra [YouTube/Минобороны России] Ruski ratni brodovi u Sredozemnom moru ispalili… »

Putin: Moskva ne planira prekid odnosa sa Kijevom

Al Jazeera 19.08.2016
Putin predsjedava sastankom Vijeća sa sigurnost na Krimu u vrijeme povećanih napetosti između Moskve i Kijeva. Moskva ne planira prekinuti odnose sa Kijevom, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin i poručio da se nada da će u ukrajinskim… »

Šef Trumpove kampanje podnio ostavku

Al Jazeera 19.08.2016
Paul Manafort je u središtu kontroverze, jer je dugo bio savjetnik ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča. Paul Manafort, šef kampanje republikanskog kandidata za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa, podnio je ostavku na tu… »

SAD ipak platio Iranu 400 miliona dolara za taoce

Al Jazeera 19.08.2016
Početkom ovog mjeseca Washington je negirao da je Islamskoj Republici isplatio 400 miliona dolara kao otkupninu za petero talaca. Administracija predsjednika Baracka Obame objavila je da su Sjedinjene Američke Države platile 400 milijuna dolara u… »

Meksička policija smaknula 22 pripadnika narkokartela

Al Jazeera 19.08.2016
U jednoj akciji u maju 2015. godine meksička policija mučila je i brutalno ubila 22 ljudi povezanih s narkokartelima. Meksička savezna policija mučila je i smaknula 22 osobe u maju 2015. godine, u akciji koja se vodila protiv pripadnika lokalnog… »

Potvrđen imunitet UN-a po tužbi za koleru

Al Jazeera 19.08.2016
UN priznaje da su mirovnjaci možda djelomično odgovorni za epidemiju na Haitiju, koja je odnijela 10.000 života. Američki sud potvrdio je imunitet Ujedinjenih naroda od tužbi da su mirovne snage odgovorne za epidemiju kolere na Haitiju prije šest… »

Cavusoglu u iznenadnoj posjeti Iranu

Al Jazeera 19.08.2016
Turska i Iran podržavaju suprotstavljene strane u ratu u Siriji, ali žele raditi na postizanju trajnog mira. Šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu danas je doputovao u iznenadnu posjetu Teheranu zbog razgovora o regionalnim pitanjima, javila je… »

Njemačka i Turska odlično sarađuju na polju terorizma

Al Jazeera 19.08.2016
Njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere kaže da je saradnja s turskim kolegama, bezbjednosnim službama, policijom i kolegama odlična. Njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere pohvalio je Tursku na "odličnoj… »

EU za humanitarnu pomoć daje rekordnih 1,1 milijardu dolara

Al Jazeera 19.08.2016
Od ukupnog ovogodišnjeg budžeta za humanitarnu pomoć, 446 miliona eura će biti namijenjeno za žrtve sirijske krize. Evropska komisija je za 2016. godinu donijela do sada najveći budžet za humanitarnu pomoć, koji iznosi rekordnih 1,1 milijardu… »

Procvat šverca na granici Venecuele

Al Jazeera 19.08.2016
Iako je Vlada otvorila granicu prema Kolumbiji, hrana i druge namirnice se i dalje prenose nelegalnim prelazima. Venecuela je ponovo otvorila granicu prema Kolumbiji, koju je zatvorila kao mjeru borbe protiv krijumčarenja. Međutim, hrana, gorivo i druge… »