Izvor: B92/Svet arhiva vesti 19.08.2016

Gasprom opet ostao sam - ponavlja se Južni tok?

B92 19.08.2016
London -- Ruska gasna kompanija Gasprom je najavila da će sopstvenim sredstvima izgraditi novi gasovod od Rusije do Nemačke, u vrednosti od 11 milijardi dolara. Ta odluka je doneta nakon što je, pod pritiskom Poljske, došlo do raspada mešovitog… »

Nooskop misterija: Čudna naprava nove Putinove desne ruke

B92 19.08.2016
Moskva -- Anton Vaino, novi generalni sekretar ruskog predsednika Vladmira Putina, izazvao je veliku pažnju svetske javnosti – time što se o njemu malo šta zna. BBC navodi da Vaino ranije tokom karijere nije davao intervjue, da njegova biografija… »

Turska: Lov na akademike, Gulenove "sledbenike"

B92 19.08.2016
Ankara -- Turski tužioci izdali su naloge za hapšenje 84 akadamika zbog sumnje za povezanost sa muslimanskim propovednikom Abdulahom Gulenom. Policija je pokrenula operaciju u 17 provincija, uključujući i centralnu Anadoliju, koja je centar Partije… »

Evropa protiv burki?

B92 19.08.2016
Berlin -- Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer zauzeo se za delimičnu zabranu nošenja burki u jeku debate u zemlji o tom pitanju. Isto je učinio i šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc. "Usaglasili smo se da ne prihvatamo… »

UN se pozivaju na imunitet u slučaju kolere na Haitiju

B92 19.08.2016
Vašington -- Savezni Apelelacioni sud u SAD potvrdio je imunitet UN od tužbi da su njihove mirovne snage odgovorne za epidemiju kolere na Haitiju i preko 5.000 žrtava. Sud je presudio u četvrtak uveče da su tužbe protiv UN neosnovane. "Razmatrali… »

Rusija: Uhapšen terorista, pronađen TNT i kalašnjikov

B92 19.08.2016
Samara -- Ruske vlasti uhapsile su u Samari muškarca za kojeg se sumnja da je planirao da izvede teroristički napad u regionu Volga, prenela je agencija Tass. Osumnjičeni, koji je identifikovan kao 34-godišnji iz srednje Azije, uhapšen je u četvrtak… »

Šef turske diplomatije u iznenadnoj poseti Teheranu

B92 19.08.2016
Teheran -- Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu doputovao je u iznenadnu posetu Teheranu radi razgovora o regionalnim pitanjima, javila je iranska državna televizija. Turska i Iran podržavaju suprotstavljene strane u ratu u Siriji, a poseta… »

Pet povređenih u napadu na istoku Turske

B92 19.08.2016
Ankara -- Pet osoba, među kojima četiri vojnika i jedan civil, povređeno je u eksploziji bombe na jednom putu u istočnom delu Turske, javila je državna agencija Anadolija. Turski mediji su preneli da su kurdski pobunjenici iz Radničke partije… »

Cipras obećao: Naplatićemo odštetu Nemcima

B92 19.08.2016
Berlin -- Nemačka vlada je odbacila najnoviji zahtev Grčke za ratnu odštetu zbog nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu. Portparol nemačke vlade Štefan Zajbert poručio je da je "situacija potpuno jasna", kao i da je "Berlin više puta… »

Konačno kraj: Rahoj potpisao dogovor o vladi sa Građanima

B92 19.08.2016
Madrid -- Premijer Španije Marijano Rahoj potpisao je dogovor o formiranju nove vlade sa liderom opozicione partije Sjudadanos (Građani) Albertom Riverom. Rahoj je juče prihvatio paket od šest uslova kojima je Sjudadanos uslovljavao pregovore, među… »