Izvor: RTS/Balkan arhiva vesti 31.08.2016

Dodik: Savet služi za teror nad srpskim narodom

RTS 31.08.2016
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će na sutrašnjem sastanku sa predsednikom i premijerom Srbije biti reči i o primeni Dejtonskog sporazuma, odnosno ponašanju i radu visokog predstavnika za BiH. Dodik je u izjavi za Radio RS ocenio… »

Eksplozija u Zagrebu, povređena žena

RTS 31.08.2016
Nepoznati počinilac aktivirao je jutros ručnu bombu u Sutlanskoj ulici u Zagrebu. Kako javlja portal Indeks oštećeno je nekoliko vozila, a jedna osoba je lakše povređena. Prema nezvaničnim informacijama, u eksploziji je povređena žena. Policija… »

Dodik pozvao Bošnjake, Hrvate i Srbe da krenu iz početka

RTS 31.08.2016
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je moguće da tri konstitutivna naroda u BiH krenu od nule. Referendum o Danu Repubike, zakazan za 25. septembar, biće održan i nema zabrane koja bi to mogla da spreči, kaže Dodik. U intervjuu za… »

Kovač: Očekujemo da Srbija odvrati RS od referenduma

RTS 31.08.2016
Referendum u Republici Srpskoj za Hrvatsku nije prihvatljiv i očekujemo da vlasti u Beogradu utiču na čelnike RS i odvrate ih od toga, rekao je hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač. Miro Kovač je, kako je prenela Hina, rekao da… »

Bilt zabrinut zbog rasta tenzija na Balkanu

RTS 31.08.2016
Bivši visoki predstavnik za BiH i švedski političar Karl Bilt objavio je na Tviter nalogu da je veoma zabrinut zbog rasta tenzija na Balkanu. "Sve više sam zabrinut zbog rasta tenzija na Balkanu. A slabosti koje se vide u EU i oko proširenja samo… »

Parlamentarni izbori u Makedoniji 11. decembra

RTS 31.08.2016
Vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji biće održani 11. decembra, dogovorili su lideri četiri nejveće makedonske stranke. Sporazum su potpisali predsednik vladajuće VMRO-DPMNE Nikola Gruevki, predsednik opozicionog SDSM Zoran Zaev i dvojica… »

Zvizdić pozvao vlasti Srpske da odustanu od referenduma

RTS 31.08.2016
Predsedavajući Veća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić pozvao je vlasti Republike Srpske da odustanu od referenduma najavljenog za 25. septembar, upozorivši da održavanje mira i stabilnosti u BiH nema cenu, ali da je još važnije od toga… »

Ljubić ponovo pokreće pitanje Herceg Bosne

RTS 31.08.2016
Božo Ljubić, kandidat za izbore u Hrvatskoj 11. septembra iz BiH ponovo je aktuelizovao pitanje obnavljanja Republike Herceg Bosne, istakavši da je s obzirom na situaciju u BiH to aktuelnije nego ikada u poslednjih 20 godina. Da nije reč o… »

Borenović: Referendum o Danu RS nije uvod u otcepljenje

RTS 31.08.2016
Predsednik Partije demokratskog progresa iz Banjaluke Branislav Borenović izjavio je da referendum o Danu Republike Srpske ne predstavlja uvod u referendum o otcepljenju. Branislav Borenović je, gostujući na HRT-u, takođe rekao da to nipošto nije… »

Kakve će istorijske lekcije učiti sarajevski osnovci?

RTS 31.08.2016
Od ove školske godine osnovci u Kantonu Sarajevo kako je najavljeno, umesto o građanskom ratu učiće o agresiji Srba u Bosni i Hercegovini, dok će o zločinu u Srebrenici učiti kao o genocidu. Dok predstavnici Srba upozoravaju da je reč o primeru… »