Izvor: Dojče vele arhiva vesti 03.09.2016

Zapad izazvao izbeglički talas

Dojče vele 03.09.2016
Američki lingvista i filozof Noam Čomski je ikona leve intelektualne scene. Za quantara.de, portal DW-a koji se bavi dijalogom sa islamskim svetom, Čomski govori o bliskoistočnoj politici i zbegovima u pravcu Evrope. qantara.de: Uskoro ističe… »

BND – tajna služba koju zakon ne zanima

Dojče vele 03.09.2016
Nemačka tajna služba BND nadzire elektronsku komunikaciju građana bez povoda i čuva kako metadate tako i podatke o sadržaju komunikacije – uz teška ogrešenja o postojeće zakone o zaštiti podataka o ličnosti. Kada je Edvard Snouden pre tri… »

Babo se vraća kući?

Dojče vele 03.09.2016
Reporter lista Nojes Dojčland otišao je u Veliku Kladušu gde bi u velikom stilu kao načelnik mogao da se vrati ratni zločinac Fikret Abdić. Bečki list Standard piše o dolazećem referendumu u Republisi Srpskoj. „Bio je jedan od gospodara rata u… »

Samo promaši akord

Dojče vele 03.09.2016
Genijalni umetnik, sporna politička figura: srpski režiser Emir Kusturica u Veneciji će se vratiti na međunarodnu filmsku scenu. Da li taj čovek pravi dobre filmove uprkos ili baš zbog svojih zabluda kojih se ne odriče? Još od 1981. uredno stoji u… »

Nemačka se promenila i to može biti dobro

Dojče vele 03.09.2016
Još uvek mnogi podržavaju kancelarkin poklič „Uspećemo“, ali jača kritika na račun njene izbegličke politike. Godinu dana od otvaranja granica za izbeglice, Nemačka je podeljena zemlja, komentariše Verica Spasovska. Mnogo toga se u Nemačkoj… »

Majka Tereza – savest sveta

Dojče vele 03.09.2016
U svojoj domovini, ali i izabranoj domovini – indijskoj Kalkuti – Majka Tereza je odavno svetica. Od nedelje će i zvanično imati taj status. Koji su joj sve spomenici posvećeni na Balkanu i kako na nju gledaju u Indiji? Mladi novinar Džamil Sagar… »

Paradajz iz morskih dubina

Dojče vele 03.09.2016
Dugo se mislilo da korisno povrće ne može da raste ispod površine vode, posebno morske. Ali Đani Fontanezi je napravio povrtnjak šest metara ispod nivoa mora. U njemu rastu paradajz, grašak, salate, tikvice... Đani Fontanezi kaže da ima najlepšu… »