Izvor: EurActiv arhiva vesti 12.09.2016

Ulaz u Šengen možda će se plaćati

EurActiv 12.09.2016
Budući sistem registracije putnika Evropske unije mogao bi da donese do dve milijarde evra godišnje a novac može da bude iskorišćen da se nadoknade smanjenja budžeta EU. Tarife će u okviru budućeg sistema za odobravanje putovanja plaćati građani… »

Opozicija posle 20 godina u parlamentu Belorusije

EurActiv 12.09.2016
Lojalni predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku zadržali su vlast na parlamentarnim izborima održanim 11. septembra ali je opozicija ušla u parlament prvi put za 20 godina. Mesta u parlamentu za jednu poslanicu opozicije i jednu nezavisnu… »

Masovne demonstracije Katalonaca za nezavisnost

EurActiv 12.09.2016
Pokušaji pristalica nezavisnosti Katalonije da zbiju redove posle višemesečnih podela urodili su plodom: više stotina hiljada Katalonaca okupilo se 11. septembra povodom katalonskog praznika na demonstracijama u znak podrške nezavisnosti te pokrajine… »

Poverenica: segregacija u obrazovanju

EurActiv 12.09.2016
Romska deca i deca sa smetnjama u razvoju najčešće su izložena diskriminaciji u predškolskim ustanovama i školama u Srbiji a najveći problemi su segregacija romske dece i nedostatak, a ponekad i otpor inkluzivnom obrazovanju, ocenila je 12… »

HDZ verovatno formira i novu vladu Hrvatske

EurActiv 12.09.2016
Desničarska Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) sa partnerima dobila je na izborima 11. septembra više glasova od suparničke Socijaldemokratske partije, i ima najveće šanse za formiranje vlade. Trećeplasirani Most će, kao i pri formiranju… »

CEP: Još sedam poglavlja spremno za otvaranje

EurActiv 12.09.2016
"Pored već otvorena četiri poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, Srbija je spremna da u najkraćem roku otvori i nekoliko dodatnih poglavlja," kaže Nebojša Lazarević, direktor Centra za evropske politike i član Užeg pregovaračkog tima za… »