Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 12.09.2016

Makedonija nakon zemljotresa: Noć pod vedrim nebom

Slobodna Evropa 12.09.2016
Posle mirne noći, panika kod građana Skoplja se polako stišava, ali još uvek glavna tema svih razgovora je serija zemljotresa, koja se dogodila u nedelju, od kojih je onaj u 15 sati i 10 minuta bio jačine od 5,3 stepeni prema Rihteru. Većina je… »

Grabar-Kitarović: Neću dopustiti ultimatume i odugovlačenja

Slobodna Evropa 12.09.2016
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u ponedjeljek da će konsultacije o novom mandataru sazvati po dobijanju konačnih rezultata prijevremenih parlamentarnih izbora i istakla da neće dopustiti odugovlačenje i ultimatume, jer… »

Bijesne požari na Tasosu u Grčkoj, stigao Cipras

Slobodna Evropa 12.09.2016
Grčki premijer Aleksis Cipras posetio je danas ostrvo Tasos na sjeveru Grčke gdje je proglašeno vanredno stanje zbog šumskih požara koji bukte već treći dan, uništavajući kuće i farme. Cipras je stigao vojnim helikopterom na popularno… »

Nedelja ponosa u Beogradu: Veliki koraci uprkos mraku

Slobodna Evropa 12.09.2016
Nedelja ponosa 2016. – uvertira u niz događaja koji će prethoditi Prajd šetnji zakazanoj za nedelju, 18. septembra, svečano je počela. Vrpcu je, u beogradskom Mikser hausu, simbolično, presekao poznati reditelj mlađe generacije Stevan Filipović… »

Turska: Esksplozija na istoku zemlje

Slobodna Evropa 12.09.2016
Jedanaest ljudi je povređeno u eksploziji koja je odjeknula u centru grada Van na jugoistoku Turske, većinom naseljenom Kurdima, a za sada nema informacija da je neko poginuo, javljaju agencije. Kola hitne pomoći su došla u pogođenu četvrt, javio je… »

U Srbiji održan Bajram namaz

Slobodna Evropa 12.09.2016
Islamski vernici počeli su četvorodnevnu proslavu Kurban Bajrama, jednog od dva najveća praznika. U džamijama je održana Bajramska molitva - Bajram namaz, a ispred Bajrakli džamije u Beogradu gde je bila centralna bajramska molitva u Srbiji… »

Počela Nedelja ponosa u Beogradu

Slobodna Evropa 12.09.2016
Nedelja ponosa 2016, koja se u Beogradu ove godine odvija pod sloganom ''Ljubav menja svet", počela je danas u Mikser hausu i trajaće do 17. septembra. Nedelju ponosa svečano je otvorio reditelj Stevan Filipović. Organizator Parade ponosa Boban… »

Balkanska kozačka 'vojska'

Slobodna Evropa 12.09.2016
Unformisani kozaci i bajkeri u kožnim jaknama stigli su u koloni pred crkvu Sv. Nikole u Kotoru iz Rusije, proruskih dijelova Ukrajine, Srbije i Crne Gore, gdje su pobožno slušali liturgiju kotorskog paroha Srpske pravoslavne crkve Momčila… »

Dodik: Glasački listići spremni, poziv Bošnjacima da glasaju

Slobodna Evropa 12.09.2016
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je izvršeno štampanje glasačkih listića za referendum o Danu RS 9. januaru. "Referendum je nešto što će se desiti i tu nema nikakvih spekulacija. Svi tehnički preduslovi za organizaciju… »

Mostar: Požari na tri lokacije u napuštenoj fabrici duhana

Slobodna Evropa 12.09.2016
U napuštenoj Fabrici duhana Mostar u ponedjeljek su se dogodila tri požara za koje još nije utvrđeno kako su nastali na tri lokacije istovremeno. Na mjestu nesreće su pripadnici Profesionalne vatrogasne brigade Mostar, a povrijeđenih nije bilo… »