Srbija posvećena Poglavlju 23 i poštovanju ljudskih prava

Beta 17.09.2016

Ambasador Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport ocenio je danas da je Srbija više nego ikada posvećena sprovođenju Akcionog plana za Poglavlje 23, koje se bavi pitanjima vladavine prava i ljudskih prava, uključujući tu i sprečavanje diskriminacije LGBT zajednice i bolju zaštitu njihovih ljudskih prava.

Na panelu u okviru Nedelje ponosa, Devenport je rekao da se nada da će Parada ponosa u nedelju biti održana kako je planirano i bez problema i dodao da pitanje prava LGBT osoba nije stvar nekih posebnih, već osnovnih ljudskih prava.

Deveport je rekao da je on "veteran" kada je reč o Paradi ponosa u Srbiji i podsetio da je tenzija tim povodom 2010. godine bila tako snažna da se mogla osetiti svuda u društvu.

"Zapanjujuć je kontrast između tenzija iz 2010. godine, koje su bile tako snažne da su mogle da se opipaju, i sadašnje situacije", rekao je Devenport i najavio da će učestvovati na Paradi ponosa.

Šef Kancelarije Saveta Evrope (SE) u Srbiji Timoti Kartrajt izjavio je da je pitanje poštovanja LGBT prava nešto što Savet Evrope shvata vrlo ozbiljno i da nikakve predrasude prema toj populaciji ili pozivanje na tradiciju i dominatan stav u društvu ne mogu da budu izgovor za uskraćivanje prava tom delu stanovništva.

Kartajt je dodao da nigde u svetu stanje nije takvo po pitanju poštovanja prava LGBT osoba da bi moglo da se kaže da je posao obavljen, i da to ne bi bilo fer tražiti od Srbije, ali da izgradnja inkluzivnog društva nije posao samo države već i ostalih segmenata društva.

Savetnik za pitanje ljudskih prava u UN Klod Kan ocenio je da mnogi pripadnici LGBT zajednice još strahuju kada idu ulicom i žale se na diskriminaciju prilikom zapošljavanja, lečenja ili školovanja.

"Internet je, nažalost, i dalje pun grupa koje zagovaraju nasilje", rekao je Kan.

(Beta, 09.17.2016)

Ključne reči

Komentari

Povezane vesti »

Politika, najnovije vesti »