Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 17.09.2016

SAD i OHR: Poštovati odluku Ustavnog suda

Al Jazeera 17.09.2016
Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini i Visoki predstavnik reagirali su nakon odluke Ustavnog suda BiH o Danu RS-a. Visoki predstavnik u BiH i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu pozvali su sve strane u toj zemlji da ispoštuju odluke… »

Rusija i Sirija: SAD ubio više od 60 sirijskih vojnika

Al Jazeera 17.09.2016
Ruski i sirijski zvaničnici tvrde da je koalicija na čelu sa SAD-om u zračnom napadu ubila 62 sirijska vojnika. Koalicija na čelu sa SAD gađala je danas položaj sirijske vojske na istoku Sirije, saopćile su sirijske i ruske oružane snage, javila… »

Britanski general: Ne možemo se odbraniti od Rusa

Al Jazeera 17.09.2016
Richard Barrons istakao da ne postoji plan odbrane zemlje u slučaju koncentrisane ruske zračne kampanje. Oružane snage Velike Britanije ne bi bile u stanju da brane zemlju od ozbiljnog vojnog napada, jer su oslabljene smajenjem vojnih izdataka… »

Trump govorio o potencijalnom ubistvu Clinton

Al Jazeera 17.09.2016
Roby Mook, voditelj izborne kampanje Hillary Clinton, osudio je Trumpove komentare rekavši da su neprimjereni za predsjedničkog kandidata. Republikanski kandidat za američkog predsjednika Donald Trump izazvao je kontroverze govoreći o potencijalnom… »

Amerika postavila uvjet Rusiji

Al Jazeera 17.09.2016
SAD upozorio Rusiju da nema vojne saradnje u Siriji dok se u opkoljena područja ne dostavi humanitarna pomoć. Dogovoreno primirje u Siriji uglavnom se poštuje, ali dostava humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu još nije počela. Sirijska vlada… »

Obama u utorak drži posljednji govor u UN-u

Al Jazeera 17.09.2016
Barack Obama će imati ručak sa Ban Ki-moonom, sastat će se sa direktorima velikih kompanija i bit će domaćin samita o izbjeglicama. U jednom od posljednjih značajnih pojavljivanja na svjetskoj pozornici, u oproštajnom govoru u Generalnoj skupštini… »

Video: Turske snage uništile uporišta ISIL-a

Al Jazeera 17.09.2016
U zračnom napadu turskih snaga uništena tri uporišta grupe ISIL na sjeveru Sirije. Turske zračne snage uništile tri uporišta grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) na sjeveru Sirije. Generalštab turske vojske saopćio je da su turski avioni… »

Selameta napretek jedino na televiziji

Al Jazeera 17.09.2016
U Srbiji je privreda na izdisaju, zdravstvo na niskim granama, korupcija cvjeta, dok su mediji najbolji čuvari svake vlasti. Piše: Dragan Banjac Jedna internetska cirkularna pošalica, na pitanje nekog mališana kako je nekad bilo, nudi kratak, mudar i… »

Romi: Pred izbore nas lažu uz jedan sendvič

Al Jazeera 17.09.2016
U romskoj općini Šuto Orizari u Skoplju uslovi života su teški, a neke trudnice zbog diskriminacije gube bebe. Piše: Daniel Evrosimoski Dvadesettrogodišnja Emin Telđuz je u šestom mjesecu trudnoće. Ne zna da li je beba dječak ili djevojčica… »

Anketa: Pobjeda Jedinstvene Rusije

Al Jazeera 17.09.2016
Ruska vladajuća stranka pobjednik je parlamentarnih izbora sa 4,5 posto glasova, pokazuje izlazna anketa. Ruska vladajuća stranka Jedinstvena Rusija veliki je pobjednik parlamentarnih izbora održanih u nedjelju sa 44,5 posto glasova birača, pokazuje… »