Izvor: Blic/Kultura arhiva vesti 17.09.2016

Preminuo američki dramski pisac Edvard Olbi autor "Ko se boji Virdžinije Vulf"

Blic 17.09.2016
Američki dramski pisac Edvard Olbi, trostruki dobitnik Pulicerove nagrade, poznat po delu "Ko se boji Virdžinije Vulf", preminuo je sinoć u 88. godini. Edvard Olbi je najveću popularnost stekao 1962. godine predstavom "Ko se boji Virdžinije Vulf?"… »

Izvršena eutanazija autora knjige "Polje snova"

Blic 17.09.2016
Kanadski pisac Vilijam Patrik Kinsela, autor romana "Bosonogi Džo" (Shoeless Joe) o bejzbol igraču Džozefu Džefersonu Džeksonu, umro je u 81. godini, saopštila je danas njegova portparolka Karolin Svejzi. Ona je navela da je Kinsela umro u petak u… »

Film "S one strane" dobitnik gran prija "Živojin Žika Pavlović"

Blic 17.09.2016
Žiri devetog po redu Festivala filmske režije LIFFE u Leskovcu jednoglasnu je odlučio da hrvatskom reditelju Zrinku Ogresti dodeli gran-pri „Živojin Žika Pavlović“ za režiju filma "S one strane", saopšteno je danas. Članovi žirija reditelj… »

Odlazak "lele vranjanke": Preminula Jelena Đorđević, junakinja kultne narodne pesme

Blic 16.09.2016
Vranjem se 16.septembra uveče pronela tužna vest da je posle teške bolesti u 82. godini umrla Jelena Đorđević, muzička muza Borine varoši čuvena junakinja kultne srpske meraklijske pesme "Lela Vranjanka". Posle slučajnog poznanstva na veselju u… »

Jovan Maljoković na saborskim danima u Tršiću

Blic 17.09.2016
Saksofonista Jovan Maljoković i njegov "Balkan salsa bend", priredili su večeras koncert u Vukovom domu kulture u sklopu saborskih dana koji se završavaju sutra u Tršiću. Publika je mogla da čuje repertoar sastavljen od svetskih džez i pop… »

Mirjana Karanović: Napad na mene je postalo pitanje propagande

Blic 17.09.2016
Ljudi koji govore da ja radim protiv nacionalnih interesa zapravo lupetaju, pričaju gluposti jer ne postoji ni jedan jedini dokaz da tu svoju rečenicu potkrepe, izjavila je danas slavna srpska glumica u Leskovcu. Ona je na konferenciji za novinare, na… »

Barišnjikov ekskluzivno za "blic" i: posle 60 godina igranja osećam strah

Blic 17.09.2016
Jedan od najvećih baletskih umetnika svih vremena, Mihail Barišnjikov (68) dolazi prvi put u Beograd gde će od 11. do 13. marta u Pozorištu na Terazijama predstavom „Brodski/Barišnjikov” najaviti 14. Festival igre (24.3. - 11.4). Reč je o solo… »

Gost urednik "Blica": Bećković: Liderima dati diktat iz pismenosti, da se vidi ko bi napisao "bio" ili "bijo"

Blic 17.09.2016
Jezik je najvažniji. Jezik brine o nama - kaže Matija Bećković. Čuveni književnik Matija Bećković, na poziv "Blica" da bude gost-urednik kulture, odgovara pitanjem: "A čime bismo se bavili?", sa za njega karakterističnim smeškom i uz prodorni… »

Otvaranje Narodnog muzeja na "Blic" autoportret prve srpske slikarke

Blic 17.09.2016
Antologijski autoportret Katarina Ivanović naslikala je 1836, kad joj je bilo 25 godina, a uradila ga je u Beču tokom druge godine studija. Pedantno izveden svedočanstvo je, sa jedne strane, izrazitog talenta umetnice i, sa druge, tekovina evropskog… »

Gorčin Stojanović u susret premijeri: Svi moji hamleti

Blic 17.09.2016
Moj prvi „Hamlet“, zapravo, nije bio pozorišna predstava, nego Šekspirovo delo. Pročitao sam ga u trinaestoj godini života, i mislim da je to bio drugi pravi, veliki pozorišni komad za odrasle koji sam pročitao. Prvi je bio, to znam, „Sirano… »