Kultura arhiva vesti 17.09.2016

Bijenale umetnosti u Pančevu

RTV 17.09.2016
PANČEVO - U Pančevu je otvoreno 17. Bijenale umetnosti. Predstavljeni su radovi 18 umetnika na različitim lokacija u gradu. Pančevačko Bijenale umetnosti je međunarodna manifestacija, koja se održava od 1981. godine. Ovogodišnje Bijenale nosi… »

Preminuo Edvard Olbi autor drame "Ko se boji Virdžinije Vulf?"

Radio 021 17.09.2016
Američki dramski pisac Edvard Olbi, trostruki dobitnik Pulicerove nagrade, preminuo je sinoć u 88. godini. Olbi je najveću popularnost stekao 1962. godine predstavom "Ko se boji Virdžinije Vulf?" nakon čega je dobio status najvećeg živog dramskog… »

Pisac Vilijam Patrik Kinsela umro u 81. godini

Večernje novosti 17.09.2016
Kanadski pisac Vilijam Patrik Kinsela, autor romana "Bosonogi Džo" o bejzbol igraču Džozefu Džefersonu Džeksonu, umro je u 81. godini. VANKUVER - Kanadski pisac Vilijam Patrik Kinsela, autor romana "Bosonogi Džo" o bejzbol igraču Džozefu… »

Film "S one strane" dobitnik gran prija "Živojin Žika Pavlović"

Blic 17.09.2016
Žiri devetog po redu Festivala filmske režije LIFFE u Leskovcu jednoglasnu je odlučio da hrvatskom reditelju Zrinku Ogresti dodeli gran-pri „Živojin Žika Pavlović“ za režiju filma "S one strane", saopšteno je danas. Članovi žirija reditelj… »

Odlazak "lele vranjanke": Preminula Jelena Đorđević, junakinja kultne narodne pesme

Blic 16.09.2016
Vranjem se 16.septembra uveče pronela tužna vest da je posle teške bolesti u 82. godini umrla Jelena Đorđević, muzička muza Borine varoši čuvena junakinja kultne srpske meraklijske pesme "Lela Vranjanka". Posle slučajnog poznanstva na veselju u… »

Tanović: Iz Bosne svi očekuju ratne filmove,a život danas?

RTV 17.09.2016
LESKOVAC - Film "Naša svakodnevna priča", bosanske rediteljke Ines Tanović, prikazan je u okviru takmičarskog programa leskovačkog filmskog festivala, a rediteljka je, kaže, počastvovana pozivom na taj događaj. Njen je film već pobrao nagrade po… »

Mel Gibson postaje tata po deveti put

24 Sata 17.09.2016
Glumac Mel Gibson (60) postaće tata i to po deveti put. Naime, Rosalind Ros (26) i Gibson su u vezi već dve godine. Kako navodi izvor blizak paru, oni ne razmišljaju o venčanju jer su, srećni i bez papira. Gibsonova izabranica je mlađa od njega 34… »

Rat glumica: Mira Karanović rekla Ani Sofrenović da je glupa! Ovako joj je koleginica odgovorila

Kurir 17.09.2016
Mirjana Karanović nije od onih koji smatraju da glumci s godinama i borama dobijaju nagrade, a glumice samo ulogu manje. "Ovo je plodno tlo za talente, ali ih pušta u svet" istakla je Ana Sofrenović na Filmskom festivalu u Leskovcu, govoreći o stanju… »

Film "S one strane" pobednik LIFFE-a

Južne vesti 17.09.2016
Leskovac Hrvatski reditelj Zrinko Ogresta osvojio je Grand Prix "Živojin Žika Pavlović" na devetom leskovačkom festivalu filmske režije LIFFE za svoj film "S one strane", dok je za najbolji studentski film, nagradu koja se prvi put dodeljuje ove… »

Preminula "Lela Vranjanka"

Južne vesti 17.09.2016
Vranje Jelena Đorđević, u Vranju poznata kao Lela Numerka kojoj je posvećena čuvena pesma Staniše Stošića „Lela Vranjanka“, preminula je 82. godini života u Vranju posle duge i teške bolesti bolesti. Ova čuvena vranjska lepotica bila je… »