Kultura arhiva vesti 17.09.2016

Bijenale umetnosti u Pančevu

RTV 17.09.2016
PANČEVO - U Pančevu je otvoreno 17. Bijenale umetnosti. Predstavljeni su radovi 18 umetnika na različitim lokacija u gradu. Pančevačko Bijenale umetnosti je međunarodna manifestacija, koja se održava od 1981. godine. Ovogodišnje Bijenale nosi… »

Preminuo američki dramski pisac Edvard Olbi autor "Ko se boji Virdžinije Vulf"

Blic 17.09.2016
Američki dramski pisac Edvard Olbi, trostruki dobitnik Pulicerove nagrade, poznat po delu "Ko se boji Virdžinije Vulf", preminuo je sinoć u 88. godini. Edvard Olbi je najveću popularnost stekao 1962. godine predstavom "Ko se boji Virdžinije Vulf?"… »

Izvršena eutanazija autora knjige "Polje snova"

Blic 17.09.2016
Kanadski pisac Vilijam Patrik Kinsela, autor romana "Bosonogi Džo" (Shoeless Joe) o bejzbol igraču Džozefu Džefersonu Džeksonu, umro je u 81. godini, saopštila je danas njegova portparolka Karolin Svejzi. Ona je navela da je Kinsela umro u petak u… »

Film "S one strane" dobitnik nagrade Festivala LIFFE

B92 17.09.2016
Žiri devetog Festivala filmske režije LIFFE u Leskovcu jednoglasno je odlučio da hrvatskom reditelju Zrinku Ogresti dodeli gran-pri "Živojin Žika Pavlović" za režiju filma "S one strane", saopšteno je danas. Članovi žirija - reditelj Srdan… »

SAD je pusto sve: Preminula čuvena Lela Vranjanka čiju je lepotu opevao Staniša Stošić!

Kurir 17.09.2016
Jelena Đorđević, lepotica kojoj je posvećena čuvena pesma Staniše Stošića „Vranjanka“, preminula je 82. godini života u Vranju posle duge i teške bolesti bolesti. Ova čuvena lepotica, u Vranju poznata kao Lela Numerka, bila je davne 1974… »

Tanović: Iz Bosne svi očekuju ratne filmove,a život danas?

RTV 17.09.2016
LESKOVAC - Film "Naša svakodnevna priča", bosanske rediteljke Ines Tanović, prikazan je u okviru takmičarskog programa leskovačkog filmskog festivala, a rediteljka je, kaže, počastvovana pozivom na taj događaj. Njen je film već pobrao nagrade po… »

Tata po 9. Put: Mel Gibson čeka dete sa 34 godine mlađom devojkom

Kurir 17.09.2016
Mel Gibson (60) i njegova devojka Rozalind Ros (26) postaće roditelji početkom sledeće godine a to će poznatom glumcu biti deveto dete po redu. Rozalind do sada nije imala dece, dok Mel ima čak osmoro. Holivudski glumac i njegova 34 godine mlađa… »

Mira Karanović poručila Ani Sofrenović da joj je izjava glupa i pokrenula buru: Koja od njih je u pravu?

24 Sata 17.09.2016
Da li je ovo početak novog prepucavanja umetnika po medijima? Nadamo se da ne, ali... - Ovo je plodno tlo za talente, ali ih pušta u svet - istakla je Ana Sofrenović na Filmskom festivalu u Leskovcu, govoreći o stanju u kulturi. Ipak, medijima je… »

Film "S one strane" pobednik LIFFE-a

Južne vesti 17.09.2016
Leskovac Hrvatski reditelj Zrinko Ogresta osvojio je Grand Prix "Živojin Žika Pavlović" na devetom leskovačkom festivalu filmske režije LIFFE za svoj film "S one strane", dok je za najbolji studentski film, nagradu koja se prvi put dodeljuje ove… »

Preminula "Lela Vranjanka"

Južne vesti 17.09.2016
Vranje Jelena Đorđević, u Vranju poznata kao Lela Numerka kojoj je posvećena čuvena pesma Staniše Stošića „Lela Vranjanka“, preminula je 82. godini života u Vranju posle duge i teške bolesti bolesti. Ova čuvena vranjska lepotica bila je… »