Kultura arhiva vesti 17.09.2016

SKAKAVCI

Danas 17.09.2016
Niki kao on. (Kiki) I Kad se od Savamale krene uzbrdo, prvo što se ne vidi je Delivery unit, pa Direktorijat sa Operativom, pa Sekretarijat preko puta i Botarijat pored. Pa SNS iza. Uz Botarijat su smešteni šalter za izdavanje sendviča i točionica… »

Gost urednik "Blica": Bećković: Liderima dati diktat iz pismenosti, da se vidi ko bi napisao "bio" ili "bijo"

Blic 17.09.2016
Jezik je najvažniji. Jezik brine o nama - kaže Matija Bećković. Čuveni književnik Matija Bećković, na poziv "Blica" da bude gost-urednik kulture, odgovara pitanjem: "A čime bismo se bavili?", sa za njega karakterističnim smeškom i uz prodorni… »

(Foto) ona ima najveću guzu u Holivudu: Poznata pevačica skinula Kim Kardašijan sa trona!

Kurir 17.09.2016
Hio hop zvezda Niki Minaž je poznata po oblinama, a svojom novom guzom preti da poznatu straletu Kim Kardašijan skine sa trona. Niki je nedavno ponovo pvećala zadnjicu silikonskim implantima, pa tako sada važi sa zvezdu sa najvećom pozadinom u… »

Preminuo trostruki dobitnik Pulicera Edvard Olbi

N1 Info 17.09.2016
Američki dramski pisac Edvard Olbi, autor čuvenog komada "Ko se boji Virdžinije Vulf?", umro je u 88. godini, saopštio je danas njegov lični asistent Džejkob Holder. On je rekao da je Olbi umro u petak u svom domu u Montoku, u istočnom delu… »

Kostić: SANU od danas stanuje i u Nišu

B92 17.09.2016
Centar za naučnoistraživački rad, ogranak Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i niškog Univerziteta u kojem će delovati pet akademija sa jugoistoka Srbije, svečano je danas otvoren u Nišu. Predsednik SANU, akademik Vladimir Kostić poručio… »

Otvaranje Narodnog muzeja na "Blic" autoportret prve srpske slikarke

Blic 17.09.2016
Antologijski autoportret Katarina Ivanović naslikala je 1836, kad joj je bilo 25 godina, a uradila ga je u Beču tokom druge godine studija. Pedantno izveden svedočanstvo je, sa jedne strane, izrazitog talenta umetnice i, sa druge, tekovina evropskog… »

Gorčin Stojanović u susret premijeri: Svi moji hamleti

Blic 17.09.2016
Moj prvi „Hamlet“, zapravo, nije bio pozorišna predstava, nego Šekspirovo delo. Pročitao sam ga u trinaestoj godini života, i mislim da je to bio drugi pravi, veliki pozorišni komad za odrasle koji sam pročitao. Prvi je bio, to znam, „Sirano… »

Tvist! Rejv! Rokenrol! Zašto je Beograd već pola veka prestonica dobrog provoda

Blic 17.09.2016
Priča o noćnom životu Beograda počinje ranih šezdesetih na prostoru ušuškanom između zidina kalemegdanske tvrđave. Iako je kroz decenije imala uspone i padove, trenutno ispisuje crticu na, do nedavno, potpuno napuštenom parkingu u Cetinjskoj… »

Biti ili ne biti nebojše glogovca: Boriti se protiv nepravde, il’ poviti kičmu

Blic 17.09.2016
Sve je danas lako dostupno, otvoreno, a ljudi i dalje dozvoljavaju da budu jahani, kaže glumac koji tumači naslovnu ulogu u predstavi „Hamlet“ V. Šekspira, Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Predstavu prati ogromno interesovanje, premijera je… »

Nova kuća za grafike?

Večernje novosti 17.09.2016
UO Grafičkog kolektiva uputio pisma ministru i gradskim institucijama. Posle prodaje galerije palačinkarnici, očekuju nalaženje novog prostora. PISMA sa apelom da Grafički kolektiv, koji je od 1949. godine prisutan i ugledan na našoj likovnoj sceni… »