Kultura arhiva vesti 17.09.2016

„Dobra žena“ Mirjane Karanović oduševila leskovačku publiku

Blic 17.09.2016
Film „Dobra žena“, rediteljski prvenac glumice Mirjane Karanović, napunio je sinoć salu Narodnog pozorišta u Leskovcu i publiku digao na noge, koja je aplauzima dočekala i ispratila obraćanje i poklon dive srpskog glumišta. Kranovićeva nije… »

Preminula čuvena "Lela Vranjanka"

Alo 17.09.2016
Jelena Đorđević, lepotica kojoj je posvećena čuvena pesma Staniše Stošića „Vranjanka“, preminula je 82. godini života u Vranju posle duge i teške bolesti bolesti. Ova čuvena lepotica, u Vranju poznata kao Lela Numerka, bila je davne 1974… »

Političarima zadati diktat, to bi bilo kao seča knezova

N1 Info 17.09.2016
Akademik Matija Bećković kaže da su svi mali jezici danas ugroženi i svi se brane koliko god mogu i kako znaju i umeju, dok se srpski jezik i ne brani. "Jezik više brine o nama, nego mi o njemu, a znamo kako je prošlo sve o čemu smo mi brinuli"… »

Srpski aforističari osvojili više priznanja u Italiji

Studio B 17.09.2016
Srpski aforističari osvojili su značajna priznanja u Italiji, na medjunarodnom konkursu „Torino in sintezi 2016“, saopšteno je iz Beogradskog aforističarskog kruga. Aleksandar Baljak iz Beograda dobitnik je nagrade „Torino in Sintesi – Premio… »

U Nemačkoj je nemoguće da se teatar približi estradi

Politika 17.09.2016
Ne verujem da će predstava „Tajna crne ruke” imati mnogo drugačije čitanje jer je suština ista. Evropa je tu, Apis je tu, svi su ovde. Mjuzikl „Tajna crne ruke” po delu Puriše Đorđevića, u režiji Ljubiše Ristića koji će posle 33 godine… »

Praindoevropska basna o konju i ovci: Evo kako je zvučao jezik iz kojeg su nastali svi ostali!

Kurir 17.09.2016
Praindoevropski jezik (PIE) je rekonstrukcija jezika iz kojeg se, prema mišljenju linvista, razvilo 445 jezika, uključujući španski, engleski, srpski, ruski... Naime, indoevropski jezici su jezična porodica koja obuhvaća slovenske, germanske… »

Tuga do neba: Roditelji sagradili večnu kuću Marinku Madžgalju

Kurir 17.09.2016
Kako će se uskoro navršti pola godine od smrti glumca Marinka Madžgalja, njegova porodica odlučila je da upotpuni njegovo grobno mesto. Jedinstveni spomenik od crnog granita postavljen je juče na Bežanijskom groblju, a na njemu je Marinkova slika… »

Oproštajni koncert benda Rebel Star u beogradskom Elektropioniru

Blic 17.09.2016
Koncertom u Elektropioniru u subotu, 1. oktobra, u 21 čas internacionalni rokenrol bend, Rebel Star, predvođen Milanom Glavaškim, oprostiće se od beogradske publike. Nakon deset godina i četiri albuma Rebel Star je odlučio da se povuče i povodom… »

"Blic" na probi predstave "Prometejev put": Naoružani šekspirolog u borbi protiv sistema

Blic 17.09.2016
Predstava “Prometejev put” po tekstu Dejana Dukovskog, u režiji Milana Neškovića biće premijerno izvedena 21. septembra (21) u beogradskom “Dorćol Platzu”. Reč je o neobičnoj predstavi kakva žanrovski i stilski dugo nije mogla da se vidi u… »

Deset godina galerije Trag: "Pupinizacija" za jubilarni rođendan

Blic 17.09.2016
Galerija Trag obeležiće danas deset godina rada programom posvećenim Mihajlu Pupinu. U okviru ciklusa Srpski velikani najpre će biti emitovan film "Mihajlo Pupin - od fizičke do dohuvne realnosti". O interaktivnoj izložbi istog naziva, a koja je u… »