Balkan arhiva vesti 21.09.2016

RS menja Zakon o praznicima, ali ne odustaje od referenduma

N1 Info 21.09.2016
Četiri dana uoči referenduma o Danu Republike Srpske, entitetski Parlament čeka da u proceduru uđu izmene Zakona o praznicima. Beograd istovremeno “spušta loptu” posle burnih reakcija na izjave generala Sefera Halilovića. Lideri država regiona… »

Grabar Kitarović se nada da neće biti referenduma o danu RS

Blic 21.09.2016
Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u Njujorku da je referendum o danu Republike Srpske (RS) najavljen za 25. septembar u suprotnosti s Dejtonskim sporazumom i nada se da neće biti sproveden. - Mogući referendum je u suprotnosti s… »

Savez za promene RS: Na današnjem kolegijumu nsrs desila se "velika prevara"

Blic 21.09.2016
Savez za promene tvrdi da se na današnjem Kolegijumu NS RS desila "velika prevara" poslanika i javnosti RS. - Predsednik NS RS Nedeljko Čubrilović je saopštio da je kolegijum konstatovao da je u toku postupak provođenja odluke Ustavnog suda koji… »

Incko ponovo pozvao vlasti u RS da odustanu od referenduma

RTV 21.09.2016
SARAJEVO - Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ponovo je pozvao vlasti u Republici Srpskoj da ne održe referendum o Danu republike 25. septembra, navodeći da taj referendum nema pravni osnov. "Sa stanovišta moga mandata, referendum je mnogo više… »

HDZ može sastaviti Vladu bez Mosta?

RTS 21.09.2016
Odlukom lidera HSS-a Kreša Beljaka da ta stranka podrži HDZ dovela je do preokreta u pregovorima o formiranju nove hrvatske vladi koje su ranije započeli šef HDZ-a Andrej Plenković i lider Mosta nezavisnih lista Božo Petrov. Ova odluka, naime, daje… »

Bosna traži reviziju tužbe protiv Srbije?

Vesti online 21.09.2016
Bivši tužilac Haškog tribunala Džefri Najs tvrdi da postoje dokazi na osnovu kojih bi Bosna i Hercegovina mogla da traži reviziju tužbe protiv Srbije. - BiH je izgubila tužbu zbog nedostatka dokaza, ali od 2007. postoji značajan broj dosad… »

Dodik objasnio: Referendum je reakcija, a ne akcija, i nema veze sa secesijom! (video)

Pravda 21.09.2016
Dodik je naveo da u referendumskom pitanju "da li podržavate da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan Republike Srpske" nema ničega što podrazumijeva secesiju. "Međutim, oni koji su u svetu uvek spekulisali i spinovali stvari, sada su to iskoristili… »

Oružane snage BiH: Male plate, oprema očajna

RTV 21.09.2016
BANJALUKA - Vojnici Šeste pešadijske brigade Oružanih snaga u banjalučkoj kasarni "Kozara" kažu da su im plate male a oprema dotrajala. "Komplikovane vojne vežbe izvodimo kako znamo i umemo", poručili su članovima Zajedničke komisije za odbranu i… »

Analitičari: Halilovićeva izjava sve, samo ne slučajnost Studio B

Studio B 21.09.2016
Izjava ratnog komandanta armije Bosne i Hercegovine Sefera Halilovića da će Republika Srpska nestati ako referendum o danu državnosti bude održan i dalje je udarna tema, ne samo u regionu. Iz Beograda i Banjaluke stigle su oštre reakcije. Iz Beograda… »

Veljko Marić uhapšen u Hrvatskoj

Mondo 21.09.2016
Hrvatski ratni veteran Veljko Marić koji je u Srbiji osuđen na 12 godina zatvora zbog ubistva civila u Grubišinom Polju, pa izručen Hrvatskoj da izdržava kaznu i privremeno pušten radi lečenja, uhapšen je zbog nasilja u porodici. Foto… »