Izvor: Blic/Svet arhiva vesti 21.09.2016

Bivšši teroristi Al Kaide mentori novih džžihadista u Evropi

Blic 21.09.2016
Postoje direktne veze između Al Kaidinih terorističkih mreža u poslednjih deset godina i terorističkih ćelija u Evropi povezanih sa takozvanom Islamskom državom, koje su poslednjih meseci izvele niz napada, navodi se u novom izveštaju britanske… »

Keri zahteva da se prizemlje sirijske vazduhoplovne snage

Blic 21.09.2016
Američki državni sekretar Džon Keri zatražio je danas u Njujorku da Rusija primora režim sirijskog predsednika Bašara el Asada da prizemlji svoje vazduhoplovne snage, da bi se oživela mogućnost za uspostavljanje prekida vatre. Obraćajući se… »

Ero predložio novi mehanizam za praćenje primirja u Siriji

Blic 21.09.2016
Francuski ministar spoljnih poslova Žan Mark Ero predložio je danas uspostavljanje novog mehanizma za praćenje primirja u Siriji koje je postignuto uz posredovanje SAD i Rusije, javlja Rojters. - Predložio sam novi mehanizam za praćenje i taj predlog… »

Spremni za penziju: Ban poručio Obami: Igraćemo golf kad ostanemo bez posla

Blic 20.09.2016
Generalni sekretar UN Ban Ki Mun danas je tokom ručka za svetske lidere rekao u šali predsedniku SAD Baraku Obamu da će uskoro, kad obojica ostanu bez posla, imati vremena za sportsko druženje. - Gospodine predsedniče, moraćemo da smislimo šta da… »

FBI: objavio slike o napadu u Njujorku i Nju Džerziju

Blic 21.09.2016
Američki federalni istražni biro (FBI) objavio je danas fotografije dvojice muškaraca koji uzimaju kofer s bombom koja nije eksplodirala u Njujorku. Tips can go to 800 CALLFBI or https://t.co/vylOlfRulS if you info on these two men related to NY/NJ… »

Mađarska bi mogla tražiti promenu Lisabonskog ugovora

Blic 21.09.2016
Ukoliko 2. oktobra na referendumu dobije jasnu podršku za odbacivanje migrantskih kvota, mađarska vlada bi se mogla založiti i za određene promene Lisabonskog ugovora, objavio je mađarski list Nepsabadšag. Pozivajući se na neimenovane izvore, taj… »

Brazil: Bivššem lideru Luli biće suđeno zbog korupcije

Blic 21.09.2016
Brazilskom bivšem lideru Luis Injasio Lula da Silvi biće suđeno zbog korupcije, odlučio je danas federalni sudija. Sudija Serhio Moro rekao je da će Luli biti suđeno zato što je prihvatio, kako se navodi, sumu od 1,11 miliona dolara u okviru… »

Pahor: Tirk je jak kandidat za novog generalnog sekretara UN

Blic 21.09.2016
Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je u govoru na godišnjem zasedanju Generalne skupštine UN da je kandidat Slovenije i bivši predsednik te zemlje Danilo Tirk "jak i verodostojan" kandidat za novog generalnog sekretara UN. Slovenija je ponosna na… »

Rusi špijuniraju i nemce? Stranke na meti hakera

Blic 21.09.2016
Nemačke političke stranke žrtva su novog kruga sajber napada, pokazao je danas dokument u koji je uvid imao AFP, nakon što je nemačka obaveštajna agencija optužila Rusiju za seriju operacija sa ciljem špijuniranja i sabotaže. AFP prenosi navode… »

Putin radniku: Što si tako ozbiljan? Ne veruješ mi?

Blic 21.09.2016
Predsednik Rusije Vladimir Putin je tokom posete koncernu "Kalašnjikov" čestitao radnicima Dan oružara i obratio pažnju na “ozbiljnost" jednog od njih. "Želim da izrazim nadu da će se koncern razvijati, da će vam zbog toga raspoloženje sa kojim… »